2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Weber: Nem akarok további szakadást Európában

  • Weber: Nem akarok további szakadást Európában

Megvédte Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz európai néppárti tagságát Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére a Kurier című osztrák napilapnak adott csütörtöki interjújában. A Kurier Weberrel együtt Sebastian Kurz osztrák kancellárt is megkérdezte az Európát jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésekről.

„Nem akarok további szakadást Európában” – hangsúlyozta Weber a Kuriernak arra a kérdésére, hogy miért van Orbán még mindig az EPP-ben. „Csak egy utalás: a brexit azt követően kezdődött, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök úgy döntött, kilép az Európai Néppártból” – mutatott rá.

A frakcióvezető ugyanakkor aláhúzta, hogy az Európai Néppárt nem fogadja el az elszakadást az európai alapjogoktól, és rámutatott: az uniós alapszerződés hetes cikke szerint eljárás indult Magyarország ellen. Az EPP csúcsjelöltje emellett hangsúlyozta: jó lenne, ha a szociáldemokraták is hasonlóan gondolkodnának. Weber felhívta a figyelmet, hogy a szociáldemokrata vezetésű Szlovákiában és Máltán olyan újságírókat gyilkoltak meg, akik az állam és a maffia kapcsolatát kutatták.

Az ENSZ migrációs csomagjáról beszélve – amelyet például Ausztria, Lengyelország és Magyarország sem támogat – Weber kijelentette, hogy az egyes országoknak kell eldönteniük, támogatják-e a megállapodást.

„Azonban szeretném, ha a jövőben lehetőleg minél gyakrabban találnánk közös európai álláspontot” a hasonló kérdésekben – tette hozzá.

Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről beszélve Weber megjegyezte: mindkét fél veszít a britek döntésével. Az EPP-frakcióvezető jelezte: számára az a legfontosabb, hogy a britek kifizessék a számlát távozáskor, hogy ne jöjjön létre határ az Ír-szigeten, és mindkét oldal tartsa tiszteletben a szerzett állampolgári jogokat. A néppárt csúcsjelöltje a Kurier kérdésére ugyanakkor elmondta: örülne neki, ha a britek visszafordulnának.

Sebastian Kurz úgy vélekedett, hogy bár az EU veszít majd gazdasági, politikai és katonai súlyából, a britek számára még nagyobb lesz a kár. Kurz rámutatott: az osztrák soros elnökség célja, hogy egységbe tömörítse a maradó 27 tagállamot, és mindent megtegyen a kilépési szerződés nélküli Brexit elkerüléséért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!