2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Vonattragédia: emberi mulasztás állhat a háttérben

2016. február 10., szerda 11:01, frissítve: szerda 13:04

Nemrég ellenőrizték a jelzőrendszert azon az útvonalon, ahol kedden két vasúti szerelvény is összeütközött a német vasutak szóvivője szerint. A balesetben 10 ember vesztette életét és legalább 81-en sérültek meg, amikor két vonat frontálisan egymásnak ütközött Dél-Bajorországban.

Szerda reggel is a dél-bajorországi vonatbaleset helyszínén vizsgálódnak a német hatóságok. Az okokat vizsgálják, de a német közlekedési miniszter tegnap még arról beszélt, hogy technikai probléma okozhatta a tragédiát. „Több közlekedési vállalat együttműködése üzemelteti ezt az útvonalat, jelen esetben a Meridian vagy a Bajor Oberlandbahn, és ez az együttműködés ellenőrzött és nyilvántartott. A Meridian évek óta közlekedik és eddig sosem volt probléma. Meg is mondtuk Dobrindt miniszernek, hogy a PZB 90-es és a jelződoboz rutinszerűen ellenőrizve volt a múlt héten. Nem voltak technikai problémák az útvonalon” – mondta Klaus-Dieter Josel, a Német Vasút regionális vezetője.

A járatot üzemeltető cég vezetőjét sokkolta a baleset híre. „Egyikünk sem tudta elképzelni, hogy ilyen drámai esemény történhet. A vasúti rendszer a legbiztonságosabb közlekedési mód, ami létezik. Minden vészhelyzetet gyakoroltunk, az embereink ki vannak képezve, de sajnos nem lehet felkészülve senki egy ilyen napra. Nagyon szomorúak vagyunk az elhunyt utasok és kollégák miatt” – fogalmazott Christian Schreyer, a Transdev vezérigazgatója.

A mentőalakulatok csak nehezen tudták megközelíteni az ütközés helyszínét, amelynek egyik oldalán erdő és domb, másik oldalán pedig egy folyó van. Ezért helikopterekkel szállították a sérülteket kórházba. „A mentők viszonylag gyorsan érkeztek, úgy 20 perc alatt. Ezután a helyet gyakorlatilag lezárták. Nem tudták, hogy milyen fajta balesethez érkeznek, ezt lehetett látni a televízió felvételein is. Abszolút nem tudták, hogy milyen helyen történt a baleset” – nyilatkozta az egyik sérült rokona.

A német dpa hírügynökség közben megszellőztette: értesüléseik szerint a vizsgálat első eredményei emberi mulasztásra mutatnak. Azt azonban nem tudni, hogy ki követett el hibát az első vizsgálatok szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!