2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Volt szovjet kémmel is találkozott Trump fia

2017. július 15., szombat 10:34, frissítve: szombat 10:58

Egy volt szovjet kém is ott volt azon a találkozón, ahol Donald Trump fia egy orosz ügyvédnővel találkozott, hogy Hillary Clintonról szerezzen lejárató információkat. A találkozón összesen nyolcan voltak ott, de az egykori kém, akinek amerikai állampolgársága is van, azt állítja, hogy már semmilyen kapcsolata nincs az orosz kormánnyal.

Donald Trump még 2013-ban találkozott orosz ügyvédekkel. A CNN által megszerzett felvételen politikai ügyekről még valószínűleg nem volt szó, de az már kétségtelen, hogy Trump csapatának a kapcsolatai megmaradtak az oroszokkal.

A héten derült ki, hogy Trump fia tavaly nyáron, apja elnökjelöltté választása után kapcsolatba lépett az oroszokkal. Az első hírek szerint csak egy orosz ügyvédnővel találkozott. Aztán kiderült, hogy egy volt szovjet kém is ott volt, a legújabb információk szerint pedig összesen nyolcan vettek részt a beszélgetésen. Trump Jr. szerint az oroszok Hillary Clintont lejárató dokumentumokat ígértek, de végül semmit nem adtak.

„Az egyetlen célom az volt, hogy az ellenfélről információkat gyűjtsek, mert úgy tudtam, van konkrét bizonyítékuk olyan titkos ügyekben, amiről a Clinton-csapat évek óta hallgat. Engem pedig nagyon érdekeltek ezek az információk, csak aztán a találkozó mégse erről szólt” – mondta az ifjabb Trump.

Hasonló orosz találkozóba korábban Trump két tanácsadója és egy minisztere is belebukott már. Ifjabb Donald Trumpnak nincs politikai tisztsége, apja cégét vezeti, tehát őt nincs honnan leváltani. Apja körül viszont egyre inkább szorul a hurok. Ha bizonyíthatóvá válik, hogy Trump már a kampányban tudott arról, hogy az oroszok az ő oldalán próbálnak beavatkozni, abba az elnök szinte biztosan belebukik.

„Lényegében egyre inkább kezdünk elmenni egy hazaárulási ügy irányába. Amikor Trump fiát megkeresték azzal, hogy titkos lejárató anyaguk van, azt a rendőrségnek kellett volna jelenteni. A szenátus védelmi bizottsága és az ügyben nyomozó különleges ügyész el kell, hogy kezdjen a hazaárulás vádjával is foglalkozni” – mondta Tima Kaine, Hillary Clinton egykori alelnökjelöltje.

Erre egyelőre nem sok esély van, mert a most folyamatban lévő három nyomozás az orosz beavatkozással és Trump stábjának a szerepével foglalkozik. Közvetlenül Donald Trump ellen csak akkor indulhat majd vizsgálat, ha a mostani nyomozások szándékos visszaélésre találnak bizonyítékot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!