2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Volkswagen: „teljesen elcsesztük!”

2015. szeptember 22., kedd 19:09, frissítve: kedd 19:09

Vizsgálatot követel és azonnali magyarázatot vár a német kancellár a Volkswagentől, miután kiderült, hogy a járműóriás manipulálta a kocsik károsanyag-kibocsátását. Brüsszel egyelőre kivár az intézkedésekkel. A csalás hírére a VW-részvények árfolyama zuhanni kezdett a tőzsdéken.

11 millió dízel Volkswagenben, illetve Audiban működik világszerte az a számítógépes program, amely meghamisítja a kocsi károsanyag-kibocsátási adatait. A járművek ténylegesen harmincszor-negyvenszer annyi szennyeződést pöfögnek ki magukból, mint amennyit az uniós norma enged. A csalást az amerikaiak leplezték le, a németek elismerték felelősségüket.

„Beszéljünk világosan, vállalatunk tisztességtelen volt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségével és önökkel. Teljesen elcsesztük. Meg kell javítani ezeket az autókat, és meg kell akadályozni, hogy ez megismétlődhessen. Ezt a kormánnyal, a vásárlóinkkal, a munkavállalóinkkal és ami szintén fontos, a kereskedőinkkel együtt kell helyrehozni. Németországi központunkkal együtt elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezt a munkát elvégezzük és megkezdjük a bizalom helyreállítását” – mondta Michael Horn, a Volkswagen Csoport amerikai leányvállalatának vezetője, aki egy új modellt mutatott be autós szakújságíróknak.

Németország legnagyobb vállalata két nap alatt elveszítette piaci értéke harmadát, a részvények ára 40 százalékot esett. „A VW jelentős munkaadó és természetesen a német bátorság zászlóshajója. Az egyik oka, hogy Németország jó exportőr, hogy vásárlóik számára vonzó a termékeik ára és minősége. És az összeomlás most ezt kérdőjelezi meg” – mondta Mike Ingram piaci elemző.

Pénzügyi elemzők biztosra veszik a Volkswagen németországi vezérigazgatójának bukását, aki korábban épp a kutatás-fejlesztéséért felelt. „Winterkorn vezérigazgató szerződésének meghosszabbítása pénteken esedékes. De ez kétségessé vált a piacon történtek miatt, a Volkswagennél következmények lesznek. Változást várunk a vezetésben” – véli Arthur Brunner, az ICF Kursmakler AG brókere.

Az Egyesült Államokban már a törvényhozás vizsgálja az ügyet, a VW Csoportot akár 18 milliárd dollárra is büntethetik. Vizsgálatot indítottak az olaszok és a dél-koreaiak is. A francia pénzügyminiszter pedig egész Európára kiterjedő ellenőrzést követelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!