2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Vízumháború alakulhat ki az EU és az USA között

2017. március 3., péntek 12:53

Vízumháború alakulhat ki az Európai Unió és az Egyesült Államok között, miután az USA, öt uniós tagállam számára nem biztosítja a kölcsönös vízummentességet. Az Európai Parlament tegnapi döntése értelmében meg kell vonni az Egyesült Államok polgáraitól a vízummentes beutazás lehetőségét, ami azonban azzal fog járni, hogy Washington is hasonló lépésre szánja el magát.

2014 áprilisában küldött értesítést arról az EU az amerikai kormánynak, hogy öt uniós tagállam polgárai még mindig csak vízummal utazhatnak az USA területére. Az EU-s jog szerint kétéves átmeneti idő után egy évre fel kell függeszteni az amerikai állampolgárok szabad beutazását az unióba. Erről legutóbb tavaly decemberben vitáztak az Európai Parlamentben.

„Itt nemcsak arról van szó, hogy aggályaink vannak a lengyelek, bolgárok, horvátok, románok és ciprusiak részéről, hanem arról is szó van, hogy itt az EU-n belül jogunk van arra, hogy a kölcsönösség alapján egyenlő elbánást kapjunk az Egyesült Államok részéről. Joggal várjuk el a fair eljárást, az Egyesült Államoknak ezt biztosítania kell” – mondta az Európai Parlament Bel- és Igazságügyi Bizottságának elnöke, Claude Moraes.

Az Európai Parlament ezen a héten elfogadott egy határozatot. Ennek értelmében az Európai Bizottság köteles ideiglenesen visszaállítani a vízumkötelezettséget az USA-val szemben. Már a decemberi vitában is felhívta az illetékes biztos a képviselők figyelmét arra, hogy ez az eszköz kétélű fegyver.

„A vízummentesség ideiglenes felfüggesztése az Egyesült Államok polgárai számára azonnal ahhoz fog vezetni, hogy az összes EU-állampolgárral kapcsolatban előírják majd a vízumkötelezettséget. Egyértelműen fogalmazok: a Bizottság el fogja fogadni a szükséges jogi aktusokat, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy minden tagállam számára biztosított legyen a vízummentesség. Ugyanakkor önöket, a társjogalkotókat tájékoztatnunk kell arról, hogy ennek milyen negatív hatásai lehetnek az összes EU-s polgár számára” – nyilatkozta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa.

Az Európai Bizottságnak két hónapon belül kell lépéseket tennie az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!