2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Vízágyút kaptak a dühödt fogyatékkal élők

2016. május 26., csütörtök 12:41, frissítve: csütörtök 12:41

Fogyatékkal élő tüntetőkkel csaptak össze rendőrök Bolívia fővárosában. A demonstrálók azt követelik, hogy a kormány növelje szociális juttatásaikat. A fogyatékkal élők egy hónapja táboroznak kormányépületeknél, a kabinet azonban nem hajlandó emelni a segélyeket.

Mankóval ütötték a rendőrsorfalat mozgássérültek La Pazban. A fogyatékkal élők tüntetésén elszabadultak az indulatok: a hatóságok vízágyúval próbálták féken tartani a dühös demonstrálókat, több kerekesszékest pedig a földre tepertek. A rendőrség végül hat embert letartóztatott.

„Már régóta az utcán vagyunk, itt alszunk, és most vízágyúval rontanak ránk. Meg akarsz minket ölni, Evo? Bolíviaiak vagyunk, ha tetszik, ha nem! Figyelned kell ránk, fogyatékkal élőkre! Jogaink vannak, és ezekért tüntetünk” – üzente az egyik tiltakozó Bolívia szocialista elnökének, Evo Moralesnek.

A kormány átszámítva mindössze negyvenezerrel forinttal segíti a fogyatékkal élőket évente, amiből szerintük nem lehet megélni. A tüntetők azt követelik, hogy növeljék a segélyeket, és havonta legalább húszezer forintnak megfelelő összeget adjanak nekik. A kabinet elutasítja a kérésüket.

A demonstrálókat, akik már egy hónapja táboroznak a kormányépületek előtt, élelemmel és más adományokkal segítették önkéntesek, akiket azonban nemrég letartóztattak a hatóságok.

A fogyatékkal élők évek óta küzdenek jogaiért: 2012-ben egy csoportjuk több mint ötszáz kilométeres utat tett meg annak érdekében, hogy felhívja a világ figyelmét aggasztó helyzetükre.

Bolívia Dél-Amerika legszegényebb országa, s a fogyatékkal élők száma csaknem eléri a négyszázezret.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!