2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Visszamehettek dolgozni a kormányzat alkalmazottai

Hír TV

2018. január 22., hétfő 23:22, frissítve: kedd 10:28

Háromnapi politikai patthelyzet után ismét működőképes az amerikai kormányzat, a kongresszus két háza megszavazta, Donald Trump elnök pedig aláírta a finanszírozást biztosító törvényt. A kongresszusi egyezség csak február 8-ig biztosítja a finanszírozást.

Újra nyitva van a New York-i Szabadság-szobor. Nem volt sokáig zárva, de jelképe lett az állami leállásnak. Hétfőn több állami intézmény főbejáratánál ideiglenesen zárva feliratú tábla fogadta a látogatókat, a finanszírozás leállta után az első munkanapon sok hivatal nem nyitott ki, több százezer kormányzati dolgozó pedig kényszerszabadságra ment.

Az amerikaiak nem szeretik a bizonytalanságot, a legutóbbi leállás 2013-ban 16 napig tartott, és 2 milliárd dolláros kárt okozott a gazdaságnak. Nagy volt a nyomás tehát a szenátuson, ahol a republikánusok térfelén pattogott a labda: az ellenzéki demokrata párti szenátorok a támogató voksokért cserébe azt követelték, hogy Donald Trump vonja vissza azon döntését, amely alapján kiutasítanák az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként érkezetteket az Egyesült Államokból.

„Ahogy többször elmondtam: a kormányzat leállítása felelőtlen politika, ez nem tükrözi azt a komolyságot, amelyet itt, a szenátusban a közügyek képviseletében nekünk, szenátoroknak tanúsítanunk kellene” – jelentette ki Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője.

A kormányzó republikánusok végül ígéretet tettek a bevándorlási politika felülvizsgálatára. Így a törvény a szenátus után a képviselőházban is átment.

„Ez arról szól, hogy az amerikai emberek igényeire megfelelő választ adunk. Tiszteletben kell tartanunk azokat értékeket, amelyek képviselete miatt vált Amerika a világ világosságává” – hangoztatta Nancy Pelosi, a Demokrata Párt képviselőházi frakcióvezetője.

A döntés a kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig biztosítja. Két hete van a kongresszusnak a vitás kérdések rendezésére, ellenkező esetben a patthelyzet újra beállhat. A piacok azonban azonnal reagáltak a hétfői megegyezés hírére, a New York-i tőzsde azonnal szárnyalni kezdett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!