2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Visszakozott a brazilok elnöke

2017. május 26., péntek 12:35, frissítve: péntek 13:10

Katonákat vezényelt ki a tüntetők ellen a brazil elnök, de egy napon belül vissza is vonta az erről szóló rendeletet. Michel Temer államfő távozását több tízezren követelik, és korrupciós ügyei miatt már a brazil ügyvédi kamara is a leváltására szólította a parlamentet.

Kis híján felgyújtották a mezőgazdasági minisztériumot szerdán ezek a brazil tüntetők. Az eleinte békésen vonuló több tízezres tömeg egy része összecsapott a rendőrökkel, és más minisztériumokat is megostromoltak, ezért a kormányzati épületeket ki kellett üríteni.

A tiltakozók azt követelik, hogy a korrupcióval vádolt Michel Temer elnök mondjon le, tartsanak új választásokat, az államfő gazdasági reformjait pedig vonják vissza.

Temer a tüntetések elfajulása miatt katonákat vezényelt Brazíliaváros utcáira, de a lépést az ellenzék és a városvezetés is élesen bírálta – az államfő másnap vissza is vonta a rendeletet.

Michel Temert azzal gyanúsítják, hogy az elmúlt 7 évben több millió dollár kenőpénzt fogadott el, hogy választási kampányait finanszírozza. Nemrég pedig azzal bukott le, hogy jóváhagyta egy korrupció miatt elítélt politikus megvesztegetését, cserébe a hallgatásáért; erről hangfelvétel is készült. A brazil ügyvédi kamara szövetségi tanácsa az elnök leváltására szólította fel a parlamentet.

„Az a tény, hogy az elnök két közleményben és egy interjúban sem tagadta ezeknek a beszélgetéseknek a tartalmát, teljesen kétségbevonhatatlanná teszi, hogy bűncselekményt követett el” – jelentette ki a Brazil Ügyvédi Kamara Szövetségi Tanácsának elnöke, Claudio Lamachia.

Az államfő azonban leszögezte: nem fog lemondani, mert azzal elismerné a bűnösségét. Michel Temer egy évvel ezelőtt foglalta el az elnöki posztot, miután elődjének, Dilma Rousseffnek szintén egy korrupciós botrány miatt kellett távoznia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!