2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Visszafoglalták Manbídzs városát az Iszlám Államtól

,

2016. augusztus 13., szombat 09:12, frissítve: szombat 17:05

Újabb várost vesztett az Iszlám Állam Szíriában. Az ország északi részén lévő Manbídzs nevű települést az ellenzéki fegyveresek foglalták el. Ennek köszönhetően napokon belül offenzíva indulhat az Iszlám Állam szíriai központja, Rakka ellen, amely csak 40 kilométerre van innen.

Az Észak-Szíriában fekvő Manbídzs városát két éven át tartotta megszállva az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. 70 napig tartó offenzívában szabadították fel a szír demokratikus ellenzék csapatai kurd fegyveresek és az amerikai légierő támogatásával.

„Hála Istennek, hogy megszabadultunk tőlük! Nagyon boldogok vagyunk! Ezek bűnözők, nem vallásosak, Allah majd ítélkezik felettük” – mondta egy asszony.

„Lerombolták a házainkat az átkozottak. Sok embert megöltek közülünk… Isten rombolja le az ő házaikat is!” – ezt már egy helyi férfi mondta.

A helyiek az utcákon ünnepelték a felszabadítást. Amióta az Iszlám Állam 2014-ben elfoglalta a várost, a helyieknek az iszlamisták szabályai szerint kellett élniük. A férfiaknak szakállat kellett növeszteni, a nőknek pedig kötelező volt az egész testet takaró nikáb viselése. Tilos volt a zenehallgatás, előírás volt viszont a napi öt ima.

„Itt, ennél a szobornál végezték ki az embereket, aztán a holttesteket 3 napig hagyták lógni a téren. Aki szerintük nem volt jó hívő, azt kivégezték” – mondta egy férfi.

A lebombázott épületek romjai között a mentőalakulatok túlélőket keresnek. Az iszlamisták az elmúlt napokban 2 ezer túszt gyűjtöttek, akiket élő pajzsként használtak az ostromban.

„Elmenekültünk otthonról, mert minket is túszul akartak ejteni. Azzal vádoltak, hogy meg akarunk szökni a városból és ezért megbüntettek volna. Pedig nem csináltunk semmit. Ekkor menekültem el a lányommal” – mondta egy asszony.

Manbídzs stratégiai csomópont az Iszlám Állam fővárosa, Rakka irányába. Az iszlamisták Szíriának még mindig a 15 százalékát ellenőrzik, hozzávetőleg ugyanekkora terület van a nyugati támogatást élvező ellenzék kezén. A fennmaradó részen az oroszok pártfogoltja, Bassar el-Aszad elnök az úr.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!