2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Virtuális valutát vezet be a válságban lévő ország

Hír TV

2017. december 4., hétfő 09:33, frissítve: hétfő 12:15

Digitális fizetőeszközt, úgynevezett kriptovalutát vezetne be Venezuela. A dél-amerikai állam vezetése így kerülné meg az amerikai pénzügyi szankciókat. Venezuela hónapok óta történetének legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli – az alacsony olajár miatt.

„Éhes vagyok, Maduro” – ezt írta egy tüntető egy edényre Caracasban egy idén júniusi tüntetésen. Venezuela, amelynek gazdasága az olajexportra épül, évek óta súlyos gazdasági válsággal küzd az alacsony olajárak miatt: hatalmas hiány van alapvető árucikkekből és gyógyszerekből, számos élelmiszert pedig már csak jegyre lehet venni. A krízis idén tovább mélyült, miután az Egyesült Államok újabb gazdasági és pénzügyi szankciókat vetett ki az országra.

Ezeket próbálja most sajátos módon megkerülni a venezuelai elnök. Nicolás Maduro digitális fizetőeszköz, úgynevezett kriptovaluta bevezetését tervezi.

„Szeretném bejelenteni, hogy Venezuela új kriptovaluta rendszert fog bevezetni az olajtartalékokra alapozva. A kriptovaluta neve petro lesz. Célja, hogy növeljük a monetáris szuverenitásunkat, pénzügyi tranzakciókat bonyolíthassunk le, és legyőzzük a pénzügyi blokádot. A petro bevezetésével előrelépést érhetünk el a nemzetközi pénzügyekben, ami hozzájárulhat a gazdasági és szociális fejlődésünkhöz. A petrót az arany-, az olaj-, a gáz- és a gyémánttartalékunk védi” – jelentette be az elnök.

Maduro tervét a bitcoin sikere ösztönözhette. A digitális fizetőeszközt ugyanis egyre többen használják világszerte. Ellenzéki vezetők szerint ugyanakkor aligha lehet végrehajtani egy ilyen reformot abban a káoszban, amely Venezuelát manapság jellemzi.

A dél-amerikai ország hivatalos fizetőeszköze, a bolivar továbbra is szabadesésben van, és szinte teljesen elértéktelenedett. A havi minimálbér átszámítva alig több négy dollárnál, azaz ezer forintnál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!