2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Világszerte tüntettek Donald Trump ellen

2017. január 23., hétfő 13:07

A washingtoni női menettel egy időben Brazíliában, Mexikóban és Izraelben is utcára vonultak a nők, hogy az új amerikai elnök politikája ellen emeljék fel szavukat. Palesztinában pedig azért tiltakoztak, mert Donald Trump ötven év után áthelyezné az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Donald Trump ellen tiltakoztak a nők a mexikóvárosi amerikai nagykövetség előtt. A tüntetők Fogadd el a létezésem, vagy számíts az ellenállásomra feliratú transzparensekkel vonultak a követség elé.

„Azért vagyok itt, hogy a szolidaritásomat fejezzem ki, és hangsúlyozzam, hogy milyen fontosak a nők és minden kitaszított jogai. Biztosítva szeretnénk látni, hogy tisztelik őket, vigyáznak rájuk, és lesz helyük az új kormányban is” – nyilatkozta egy Mexikóban élő amerikai, Ivana.

Mexikó-szerte több városban is tiltakoztak Trump ellen, egy időben az Egyesült Államokban szervezett tüntetésekkel.

„Az amerikai társadalom nem egyenlő Trumppal. Ő politikai élet egy rossz példája a világ kulturális életében. Nagyon erős az ellenállás, és azt akarjuk megmutatni, hogy a trumpizmus nem az egyetlen út, van más út is, amivel a világot lehet nézni, ahol az emberi jogok számítanak, ahogy a nők tisztelete is” – mondta egy másik tüntető, Orfe Castillo.

Tiltakoztak Trump ellen Rio de Janeiroban is. Ők az új amerikai elnök kisebbségi politikája ellen is tüntettek.

„Azért vonultunk utcára, mert nemcsak szolidaritást vállalunk a washingtoni Nők menetével és minden más akcióval a világon, demonstrálunk azért is, mert a Trump-kormány intézkedéseinek globális hatásai lesznek. Említhetem a környezetvédelmi korlátozások feloldása miatti környezeti hatásoktól a bevándorlási politikán át a vallások, az etnikumok és a kisebbségek elleni intolerancia terjedéséig” – nyilatkozta a demonstráció szervezője, Lee Weingast.

Izraelben is Trump miatt vonultak utcára az emberek. A tel-avivi amerikai nagykövetség előtt feketébe öltözött nők demonstráltak. „Láttuk, hogy bigott, rasszista, szexista, és túl nagy esélyt kapott. Nem hiszem, hogy még egyet kellene adnunk neki” – véli egy tiltakozó.

Rámalláhban azért vonultak utcára, mert az új amerikai kormányzat áthelyezné a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az amerikai diplomáciai képviselet 1966 óta van Tel-Avivban. A tüntetők szerint az áthelyezéssel a Trump kormányzat megerősítené Izrael szuverenitását a megosztott szent város felett.

„Azt üzenjük Trump úrnak, hogy reméljük, nem fogja átköltöztetni a tel-avivi nagykövetséget Jeruzsálembe. Jeruzsálem az izraeli látásmód szerint egységes város, de ez nem igaz, és nem is jogszerű. A követség elköltöztetése olyan lépés, amely megsemmisítheti a békefolyamatot” – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az Ausztráliában koncertező és Hillary Clintont nyíltan támogató Bruce Springsteen perth-i koncertjén bejelentette: zenekara csatlakozik a Trump-ellenes globális ellenálláshoz.

„Szívünk és lelkünk mindazon milliókkal van, akik tegnap tiltakoztak. Az E Street Band bejelenti, hogy része az új ellenállásnak” – jelentette ki a zenész. A zenész azt is bejelentette, hogy turnéja során a dalok listája a Trump-kampány és elnökség hatására áll majd össze. „A mi felelősségünk mindig ugyanaz: hogy tanúk legyünk, és vallomást tegyünk. Ez az E Street Band dolga. Mi megfigyelünk és beszámolunk, tanúskodunk és vallomást teszünk” – tette hozzá Springsteen.

Közben a malajziai kormány arra kérte Donald Trumpot, hogy ne vonuljon ki a csendes-óceáni partnerségi megállapodásból, és gondolja újra Ázsia-politikáját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!