2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Világszerte tüntettek a klímacsúcs előtt

2015. november 29., vasárnap 10:33, frissítve: vasárnap 10:50

A párizsi klímacsúcs előtt világszerte több tízezren vonultak utcára, a világ vezetői a globális felmelegedés korlátozásának lehetőségeiről tanácskoznak Franciaországban. Párizsban a két héttel ezelőtti merényletek után szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a találkozóra.

A megújuló energiaforrások mellett tüntettek Jakartában. Indonéziában is csatlakoztak a párizsi klímacsúcs előtti globális demonstrációsorozathoz, amellyel az éghajlati változásokra hívják fel a nemzetközi közösség figyelmét, egyben kihasználták a főváros autómentes hétvégéjét.

„Azt szeretnénk kérni a kormánytól és a világ vezetőitől, hogy vegyék komolyan az ígéreteiket, és ne csak az egyezményekre korlátozzák, hanem váltsák is valóra őket” – mondta a tüntetés szervezője, Bejo Kurniawan.

Indonézia a világ ötödik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója. Veszélyt jelent a környezetre a folyamatos erdőégetési gyakorlata is, amellyel a világ harmadik legnagyobb trópusi erdeit pusztítják.

Svájcban is több ezren vonultak utcára. „Mi az ötvenes-hatvanas években voltunk gyerekek. Ezekről a kérdésekről már ötven éve beszélünk, és nem történt semmi. Fel kell tennünk magunknak a kérdéseket, hogy ha cselekedni kell, tudjuk, mit kell tennünk. Azért vagyunk itt, hogy az emberek felismerjék, hogy változtatnunk kell az életvitelünkön valamilyen módon” – mondta az egyik demonstráló.

A 21. század gyermekei számára is fontos kérdés a környezetvédelem. Négy norvég iskolás az Északi-sarkhoz síelt el, ahol kutatásokat és megfigyeléseket végeztek, eredményeikről pedig a klímacsúcson fognak beszámolni, ahová személyesen az ENSZ-főtitkár hívta el őket.

A csúcstalálkozónak otthont adó Párizs maga is komoly környezetszennyezési problémákkal küzd. A közlekedés zsúfoltsága miatt a levegőben lévő veszélyes részecskék száma megközelíti a legszennyezettebbnek tartott ázsiai városokban mért értékeket. Számítások szerint a szennyezett levegő kilenc hónappal csökkenti le a párizsi lakosok várható élettartamát.

A hétfőn kezdődő konferencia célja egy globális egyezmény aláírása arról, hogy a Föld felmelegedését 2 Celsius-fokban maximálják az iparosodás kora előtti mértékhez képest. A megállapodás kötelező érvényű intézkedéseket tartalmazna a következő húsz-harminc évre is, és felváltja a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt.

A francia fővárosban a két héttel ezelőtti merényletek után szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek találkozóra. A helyszínre a korábban meghatározottnál jóval több rendőr és 2800 katona érkezett, az ország határain több mint 8000 rendőr végez ellenőrzéseket. A csúcstalálkozón több mint 190 állami vezető vesz részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!