2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Világszerte Castrót gyászolják

,

2016. november 28., hétfő 12:52, frissítve: hétfő 20:10

Ezrek vonultak Havannában a Forradalom térre, hogy búcsút vegyenek a múlt héten elhunyt Fidel Castrótól. A volt kubai forradalmár és diktátor ezen a téren tartotta egykor hosszú lelkesítő beszédeit. A katolikusok is megemlékeztek Fidel Castróról Havannában. A világ számos más részén is gyászolják a volt kubai vezetőt: az észak-koreai rezsim és a japán kormány is kifejezte együttérzését. Kubában december negyedikéig nemzeti gyászt tartanak.

Szentmisét tartottak Havannában: a kubai katolikusok egy része is gyászolja a hétvégén elhunyt forradalmárt és diktátort. „Sírtam, mert – azonkívül, hogy kubai vagyok, Santiagóban születtem, és Havannában nőttem fel – mindenki ugyanazt érzi. Olyan volt Castro, mintha az egész világ apja lett volna” – fogalmazott egy helyi lakos, Víctor Soto.

Castro katolikus hitben nevelkedett, meg is keresztelték, később viszont ateistának vallotta magát. Hatalomra kerülése után Kubát is ateista állammá nyilvánította, üldözte a papokat, és egyházi iskolákat záratott be. Politikáján csak a kilencvenes évek elején enyhített, amikor ismét garantálta a vallásszabadságot, és ateistából szekuláris állammá nyilvánította az országot.

Ecuadorban szabadtéri koncerttel emlékeztek a kubai vezetőre, az észak-koreai kommunista diktátor pedig levélben fejezte ki együttérzését Fidel Castro testvérének, Raúl Castrónak. A levelet az állami televízió ismertette: „Habár eltávozott, az általa véghezvitt nagyszerű hőstettek örökre megmaradnak két országunk népének és a fejlődő emberiség szívében.”

Részvétét fejezte ki a kubai népnek a japán kormány is. „Japán és Kuba kormánya nagyon magas szintű és aktív megbeszéléseket folytat, és az emberek is aktívan tartják egymással a kapcsolatot. Hisszük, hogy jó kapcsolatunk a korábbi elnök után is folytatódni fog” – mondta Hagiuda Kóicsi, a japán kormány helyettes szóvivője.

Fidel Castro életének kilencvenedik évében hunyt el. Temetését december negyedikén tartják Santiago de Cubában. Az országban addig nemzeti gyász van érvényben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!