2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Világossá tették, a vörös színt nem támogatják”

2017. március 27., hétfő 12:02, frissítve: hétfő 12:44

Angela Merkel pártja nyerte a Saar-vidéki tartományi választást. A Kereszténydemokrata Unió a szavazatok 40,7 százalékát kapta. A koalíciós partner Németország Szociáldemokrata Pártja a második helyre szorult 30 százalék körüli eredménnyel, a harmadik pedig a Baloldal nevű párt lett. A tartományi parlamentből kiestek a zöldek és a liberálisok is. A legkisebb német tartományban tartott választást az erőviszonyok próbájának is tartották Martin Schulz szociáldemokrata kancellárjelölt bemutatkozása után. A párt népszerűsége Schulzcal folyamatosan nő, országos szinten megközelíti a kereszténydemokraták elfogadottságát is.

A kereszténydemokraták győzelme megerősíti Angela Merkel pozícióját a szeptemberi országos parlamenti választás előtt.

„Együtt kampányoltunk Angela Merkellel, de világossá tettük, hogy itt a regionális politikánk a lényeges, itt akarjuk alakítani a jövőnket. Ezt értékelték a Saar-vidék lakói, és most világossá tették azt is, hogy a vörös színt nem támogatják. Ez üzenet a Bundestagnak is” – fogalmazott Annegret Kramp-Karrenbauer, a tartomány újraválasztott kormányfője.

Az országos szinten Merkelékkel koalícióban kormányzó szociáldemokraták több mint 10 százalékkal maradtak alul a jobbközép jelölttel szemben.

„Sajnos nem értük el a célunkat. Az elején megvolt a lendület, de ez nem bizonyult elégnek. Szerintem sem motivációból, sem elkötelezettségből nem volt hiány” – nyilatkozta Anke Rehlinger, a PSD jelöltje.

Angela Merkel ellenfele Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke lesz a szeptemberi voksoláson. A szocialista politikus a kampányban utalt az Orbán-kormány megfegyelmezésére a migránsválság kezelése miatt, Merkel viszont egy interjúban azt mondta, nem jó ötlet EU-s pénzek megvonásával fenyegetni Magyarországot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!