2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Veszélyeztetik a koalákat a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban

Veszélyeztetik a koalák életét a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban. A bozóttüzek miatt régóta várt és már két napja tartó esőzések pénteken elárasztották a Somersbyben lévő Australian Reptile Parkot.

  • Veszélyeztetik a koalákat a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban

Az állatkert által nyilvánosságra hozott fotókon csuromvizes koalák láthatóak, amelyek az eukaliptuszfákra másztak menedékért, vagy az állatgondozók vitték őket biztonságos helyre.

Az állatkert krokodiloknak fenntartott kifutóit is elérte az áradás. A víz kis híján átcsapott a kerítéseken is, két amerikai alligátor majdnem megszökött a parkból. A gondozók seprűkkel tartották vissza az állatokat.

Egy hete a parkot még az Ausztrália délkeleti részén pusztító bozóttűz fenyegette. "Hihetetlen: múlt héten minden nap tanácskozást tartottunk a bozóttüzek miatti közvetlen veszélyekről. Ma meg az egész csapat odakint dolgozott az esőben, hogy biztonságba vigyük az állatokat és megmentsük a parkot az áradástól" - mondta Tim Faulkner, az állatkert igazgatója.

Az esőzések a helyi hatóságok pénteki közlése szerint jelentősen segítik a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják.

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés. Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Nem mindenhová érkezett azonban "égi áldás", mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem esett. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!