2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Veszélyben Aleppó ellátása

2016. szeptember 27., kedd 12:20, frissítve: kedd 12:57

Az összeomlás szélén áll az egészségügyi ellátás Aleppóban helyi orvosok szerint.

Az észak-szíriai város keleti felében már csak nyolc kórház működik, amelyeket folyamatos támadások érnek. Az elmúlt napokban több százan haltak meg. A település felkelők uralta részét a szír kormányerők és orosz gépek bombázzák. Eközben az ENSZ-nek sikerült segélyeket eljuttatni négy ostromlott településre.

Csaknem fél év szünet után ismét sikerült segélyeket eljuttatni négy szíriai településre. A konvoj, amit az ENSZ és szíriai arab Vöröskereszt szervezett, többek között lisztet, rizst, lencsét, cukrot és babot juttatott el annak a több tízezer embernek, akik az ostromgyűrűbe zárt városokban rekedtek. A szállítmány hatvanezer ember egy havi élelmiszer-szükségletét fedezi.

„A mai nap nagyon fontos nap. Ezt a négy várost öt hónapja nem tudtuk elérni. Most viszont itt vagyunk Madayában, sikerült ide bejutnia a konvojunknak. Az emberek panaszkodnak, hogy közeleg a tél, és nincs ruhájuk, nincs tűzifájuk, és szőnyegeket meg bútorokat égetnek el, hogy főzni tudjanak” – mondta Jakob Kern, az ENSZ élelmezési programjának szíriai vezetője.

Az ENSZ a múlt héten egy időre felfüggesztette a segélyszállítmányokat, mivel lebombázták az egyik segélykonvoját. Húsz civil életét veszítette. A felkelőket támogató Egyesült Államok és a szír kormány pártján álló Oroszország egymást vádolja a vérengzéssel.

Eközben Aleppó felkelők kezén lévő részét tovább bombázzák a szír kormányerők és az orosz gépek. Mintegy negyedmillió ember rekedt a városban, hiány van gyógyszerekben. Helyi orvosok szerint az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. Szerintük a kormányerők a kórházakat is támadják – a szír rezsim szerint ez nem igaz.

„Ha kell, felmegyünk a hegyekbe, vagy a föld alatt dolgozunk, de még itt is támadnak minket, még a hegyekben lévő épületeinket is sokszor támadták” – mondta Arrahman Alomar, a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság tagja.

Az erősödő légitámadások miatt Aleppó ostromlott részében már csak nyolc kórház és harminc doktor maradt. Az elmúlt napok összecsapásai mintegy 300 áldozatot követeltek, a legtöbben a bombázásokban haltak meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!