2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Végső rohamra indultak a szíriai kormányerők

2016. november 30., szerda 20:42, frissítve: szerda 20:55

Végső rohamra indultak a szíriai kormányerők a lázadók kezén lévő Kelet-Aleppó ellen. A felkelők az utóbbi napokban elvesztették az általuk ellenőrzött területek egyharmadát. A kormányerők a menekülőket is támadják, ma délelőtt mintegy 45 civilt öltek meg.

A fehér sisakos mentőalakulatok holttesteket takartak le Aleppó keleti részében, amelyet a kormányerők tüzérsége folyamatosan támad. A rezsim katonái szerdán délelőtt menekülteket lőttek, akik a nyugati városrész felé tartottak. Asszonyok és gyerekek vesztették életüket.

Az utóbbi néhány napban több mint ötvenezer ember menekült el a városból, főleg a keleti részéből, amely ellen a szíriai kormányerők döntő rohamra indultak. A támadás pánikot váltott ki a lakosság körében, mert előtte a szíriai és az orosz gépek röplapokat dobtak le. Ezeken azt állították, hogy ütött az utolsó óra, és mindenkit megsemmisítenek, aki nem távozik.

„Jelenleg mintegy százezer gyermek van Aleppó keleti részében, ezek a gyerekek a poklot élik meg” – mondta a UNICEF szóvivője.

A kelet-aleppói városi tanács vezetője a támadásokat követően arra szólította fel a nemzetközi közösséget és a szíriai kormányt, hogy létesítsen biztonságos folyosót, amelyen keresztül a civilek elhagyhatják az ostromlott városrészt. Az ENSZ és az Arab Liga szíriai szíriai különmegbízottja is a hadműveletek erősödéséről beszélt.

„Világosan szólva, nem tudom cáfolni, hogy felgyorsultak a katonai műveletek, és nem tudom megmondani, hogy Kelet-Aleppó meddig tartja magát” – jelentette ki az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja.

A szíriai hadsereg már nemcsak Kelet-Aleppó északi, hanem déli részén is sikereket ért el. Megfigyelők szerint a lázadók elvesztették az általuk ellenőrzött területek egyharmadát, és ezzel 2012 óta a legnagyobb vereséget szenvedték el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!