2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Véghajrában az osztrák választási kampány

2017. október 14., szombat 11:18

Az iszlám nem része Ausztriának, jelentette ki egy nagygyűlésen a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt vezetője. Heinz-Christian Strache szerint csak ők hozhatnak igazi változást az országban.

Christian Kern kancellár, a szociáldemokraták vezére viszont azt mondta: nem szabad engedni, hogy az Osztrák Szabadságpárt kormányzati pozícióba jusson. Ausztriában vasárnap tartanak előre hozott parlamenti választásokat, amelynek legfőbb esélyese a konzervatív Osztrák Néppárt.

„B...meg, Strache! Nácik, kifelé a parlamentből! Isten hozta a menekülteket!” – ilyen transzparensekkel tüntettek radikális baloldali demonstrálók az Osztrák Szabadságpárt és vezetője, Heinz-Christian Strache ellen Bécsben.

Mindez azonban nem zavarta a bevándorlásellenes pártot abban, hogy megtartsa nagygyűlését. A párt hívei a „Mindörökké Ausztria” kampánydalra ringatóztak, és nemzetiszínű sálakat lengettek. A tömegben feltűnt egy magyar zászló is.

A kampányeseményen Strache kijelentette: az iszlám nem része Ausztriának, és nem akarják, hogy az ország iszlamizálódjon. Szerinte a néppárti-szociáldemokrata kormányoknak lejárt az idejük. „Itt az idő, hogy valódi és őszinte változás legyen ebben az országban. A Néppárt 31 éve kormányzati erő, most mégis azzal kampányol, hogy itt az idő a változásra. Ez vicc. Változást csak egy erős Osztrák Szabadságpárt hozhat. Nem szabad hagyni, hogy a szociáldemokrata-néppárti koalíció tovább ártson az országunknak” – mondta.

A szociáldemokraták viszont azt mondják, hogy ők jelentik a fejlődést és a biztonságot Ausztriának. Kampánybuszuk oldalára például azt írták: „Itt jön a fellendülés! Változás felelősséggel!”

Bécsi nagygyűlésükön híveik Barack Obama amerikai elnök 2008-as választási szlogenét skandálták: „Yes, we can, azaz Igen, képesek vagyunk rá!”

Christian Kern kancellár, a baloldali párt vezére azt ígérte, hogy október 15-én este lesz mit ünnepelni, és nyerni fognak: „garantálom nektek, hogy nem a mostani lesz az utolsó buli ebben a sátorban.”

Közvélemény-kutatások szerint azonban a szociáldemokratáknak legfeljebb a második helyre van esélyük: a voksok mindössze 25 százalékára számíthatnak. Hasonló eredményt érhet el a bevéndorlásellenes Szabadságpárt is.

A választás toronymagas esélyese a Néppárt, amely jelentősen erősödött, amióta Sebastian Kurz külügyminiszter idén nyáron átvette az irányítását. A konzervatív párt a szavazatok 33-34 százalékát gyűjtheti be vasárnap.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!