2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Vége az Iszlám Államnak?

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 22:14, frissítve: péntek 08:25

A szíriai kormányerők azt állítják, hogy az utolsó Iszlám Állam kezében lévő települést is visszafoglalták.

A NATO-főtitkár óvatos, arra figyelmeztet: a harc nem ért véget a dzsihadisták ellen.

Tüzérségi előkészítéssel kezdődött az Iszlám Állam utolsó szíriai erőssége, a szír-iraki határnál található Abu Kamal városa elleni támadás. Az ágyúzás után indult a páncélosokkal támogatott gyalogság támadása.

A szír hadsereg azt állítja, hogy sikerült kiűzni a dzsihadistákat a városból, és ezzel lényegében megszűnt létezni az Iszlám Állam Szíriában. A terrorszervezet megmaradt fegyveresei a sivatagban szóródtak szét, a legtöbb dzsihadista pedig civil ruhában menekül.

A határ túloldalán, Irakban is rosszul áll az Iszlám Állam. A közeli al-Qaimot a napokban szabadította fel az iraki hadsereg. Haider al-Abadi miniszterelnök azonnal felkereste a települést, kijelentette: legyőzték az Iszlám Államot Irakban.

A NATO-főtitkára óvatosabban fogalmazott a védelmi szervezet brüsszeli találkozóján.

„A munka még nincs elvégezve, az Iszlám Állam területeket veszít ugyan, amiért fokozza erőfeszítéseit, hogy a régióban, de azon is túl, beleértve Európát, terrortámadásokat kövessen el. Ébernek kell lennünk, és együtt kell működnünk az új kihívások miatt” – mondta Jens Stoltenberg.

Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban taktikát váltva gerilla-hadviselésre áll át, Líbiában azonban még összefüggő területeket tart megszállva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!