2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vége a háborúnak Kolumbiában

2016. szeptember 27., kedd 11:14

Aláírták a békeszerződést a kommunista gerillák és a kormány, vége a több mint fél évszázados vérontásnak Kolumbiában.

Az 1964-ben kezdődött kolumbiai harcokban több mint 260 ezren vesztették életüket, 45 ezren tűntek el, és csaknem 7 millióan veszítették el az otthonukat.

A Forradalmi Fegyveres Erők és a mindenkori kormány harca egyet jelentett a vég nélküli vérontással, különösen azután, hogy a felkelők a kábítószerüzletbe is beszálltak. A kommunistaüldözés ellen alakult fegyveres csoport 2008-ban súlyos vereségeket szenvedett a kormányerőktől, és 2012-ra annyira meggyengült, hogy úgy döntött, hogy kubai közvetítésekkel béketárgyalásokat kezd a kolumbiai vezetéssel.

A hosszadalmas folyamat most lezárult: a kormány és a felkelők Cartagenában aláírták a békeszerződést. Az eseményre minden résztvevő talpig fehérben érkezett, az ünnepséget a helyi és a spanyol közszolgálati tévé is élőben közvetítette. A ceremóniára elutazott többi között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, John Kerry amerikai külügyminiszter és Raúl Castro kubai elnök is. Ünnepi beszédében a gerillák vezére sajnálatát fejezte ki a vérontás miatt.

„A Forradalmi Fegyveres Erők nevében őszintén bocsánatot kérek a konfliktus minden áldozatától, mindazért a fájdalomért, amit ebben a háborúban okoztunk” – mondta el az ünnepségen Rodrigo Londono, a kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők vezetője.

A kolumbiai államfő pedig kijelentette: eggyel kevesebb háború van a világon.

„A töltényeket szavazatokra, a fegyvereket eszmékre cseréljük. Ez a legbátrabb és legintelligensebb döntés, amelyet egy felkelőcsoport hozhat, és ti most meghallottátok a történelem szavát” – hangoztatta Juan Manuel Santos elnök.

A kolumbiai főváros lakói koncerttel ünnepelték a békekötést, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gerillák 7000 megmaradt harcosa fél éven belül az összes fegyverét beszolgáltatja az ENSZ-nek, és politikai párttá alakulva a jövőben demokratikus úton küzd a hatalomért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!