2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Vasrudakkal estek egymásnak a migránsok

2015. október 7., szerda 12:00, frissítve: szerda 20:31

Ismét tömegverekedés tört ki egy német menekültszálláson. A harcban 5-en megsérültek. Egyelőre nem tudni, mi okozta a konfliktust. Közben az osztrák kancellár Leszbosz szigetén egyeztetett a válságról a görög kormányfővel. Ausztria 100 fővel vesz részt a tervezett új uniós menekültközpontok működtetésében.

A hamburgi menekülttáborba 60 afgán és albán migráns esett egymásnak kedden este. Botokkal, vasrudakkal verték egymást, egyiküknek úgy tudni lőfegyvere is volt, de a kiérkező rendőrök nem találtak fegyvert.

A harcban 5-en sérültek meg. Egyelőre nem tudni, mi robbantottak ki a verekedést. Összesen 3 személyt vettek őrizetbe. „Először a WC-nél valakinek problémája volt a többiekkel. 7-en vertek egy embert a WC-n. Ezt a srácot nagyon megverték, kiment, és hozta a barátait, elmentek máshová, és elkezdtek verekedni, botokkal, rudakkal, késekkel, az egyiknek fegyvere is volt, megdobálták egymást, többen megsérültek, őket kórházba vitték” – mesélte a történteket az egyik menekült.

Hamburgot rendkívüli mértékben megterheli a menekültválság, szeptember végéig harmincezer embert helyeztek el, de migránsok százainak kell az utcákon aludni, mert nem kaptak helyet a menekültszállásokon.

Hétfőn a keletnémet Saalfeldben az egyik menekültszállón volt tűz. A rendőrség azt állapította meg, hogy a 29 éves afrikai férfi feltehetően öngyilkosságból lobbantotta lángra a szobáját.

Közben a német kancellária magához vonta a menekültpolitika irányítását. Külön stábot hoznak létre a kérdés kezelésére, ez a testület a kancelláriaminiszter irányításával hangolja össze a minisztériumok munkáját. Egy kiszivárgott jelentés szerint idén másfél millió migránsról kell gondoskodnia Németországnak.

 

Szerbia is küzd a migránsokkal. A dél-szerbiai Presevóban továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek, csomagjaik biztonsági ellenőrzésen esnek át. „Az emberek a háború miatt hagyják el a szülőföldjüket. Biztonságot keresnek. A szírek nem azért mennek el Szíriából, mert máshol akarnak élni, nem, ők a családjukkal együtt mennek. Sok gyereket, időset látni, mind biztonságot keres. Szerintem folyamatosan jönnek, ha van esélyük. Nem állnak le” – mondta Alain Ghafiri, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai illetékese.

A görögországi Leszbosz szigetén az osztrák kancellár és a görög kormányfő kereste fel az egyik menekülttábort, ahol a migránsok regisztrálását végzik. „Ezek az emberek több ezer kilométert utaznak, a háború elől menekülnek, az Égei-tengeren az életüket kockáztatják. A legnyilvánvalóbbat kérik, hogy kezeljék őket emberségesen, és regisztrálják őket gyorsan, hogy kapjanak enni, gyógyszert, és hogy folytathassák útjukat egy jobb jövő felé” – mondta Alexisz Ciprasz görög kormányfő.

Az osztrák kancellár segítséget ígért Görögországnak a válság kezelésében. „Egyetlen európai uniós tagállam sem tudja egyedül megoldani a menekültkérdést. Sem Németország, sem Ausztria, sem Görögország nem tudja egyedül kezelni a helyzetet” – mondta Werner Faymann osztrák kancellár.

A tervek szerint hamarosan uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat hoznak létre, Leszboszon, és további 4 görög szigeten, az üzemeltetésben Ausztria 100 fővel vesz részt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!