2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Városnegyedek váltak a földdel egyenlővé a tajvani rengésben

2016. február 6., szombat 15:16, frissítve: vasárnap 07:45

Folyamatosan nő a szombat hajnali tajvani földrengés halálos áldozatainak száma - a legfrissebb jelentések szerint már 18-an vesztették életüket, a sérültek száma megközelíti az 500-at. A Richter-skála szerinti 6,4-es földmozgás miatt összedőlt épületek romjai között legkevesebb 150 embert keresnek.

Tajvant helyi idő szerint hajnali 4-kor rázta meg a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földmozgás. A legnagyobb károk az ország déli részén keletkeztek, itt egész városnegyedek omlottak össze, köztük 17 emeletes lakóházak is.

„A falak leomlottak, minden szétesett, az ágyam a feje tetejére fordult. Szerencsére a fal omlott be először, és nem borított el minket a törmelék, csak a karom sérült meg. A lakásom teljesen széthullott. Nem is tudtam, mi történik, nagyon megijedtem, még sosem láttam ilyen erős földrengést. A rengés szinte eldobott minket” – idézte föl egy túlélő.

A romok alá szorult embereket folyamatosan mentik. Több mint 1500 mentő és katona vesz részt a mentésben. A tajvani elnök szerint a hatóságok képesek ellátni a feladatukat. „A jelenlegi szakaszban még folyik a mentés és az áldozatok, sérültek elszállítása. Megvan az ehhez szükséges állományunk is. A közeli katonai akadémián ideiglenesen 1200 embert tudunk elszállásolni” – jelentett ki Ma Ying-csiu elnök.

A földrengésben megrongálódtak a közművezetékek is, 400 ezer háztartásban nincs víz, csaknem 6 ezer lakásban pedig áramszünet van. Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is, több vonatot nem indítottak el, egyes szerelvények pedig csökkentett sebességgel közlekednek. A földrengés után 5 kisebb erősségű utórengést észleltek.

Tajvan az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrű-térségben helyezkedik el. Ebben a régióban a tektonikus lemezek mozgása miatt gyakoriak a közepes és erős földrengések.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!