2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:40

Továbbra sincs kormánya az országnak

2016. szeptember 1., csütörtök 07:00, frissítve: csütörtök 10:29

Nem választotta újra a spanyol parlament Mariano Rajoy eddigi miniszerelnököt, a választáson győztes konzervatív Néppárt elnökét. Rajoy 170 igen szavazatot szerzett, az abszolút többséghez 176 voks kellett volna. Pénteken ismét szavaz a törvényhozás. Spanyolországnak már több mint fél éve nincs rendes kormánya, miután a decemberi és júniusi választás után is politikai patthelyzet állt elő.

Az ügyvezető miniszterelnök Mariano Rajoy és a Néppárt 2011 óta vezeti Spanyolországot, de a tavaly decemberi, majd az idén júniusi megismételt választáson sem szereztek többséget, ezért kellett bizalmi szavazás a kormányalakításhoz. Az ellenzék természetesen nem támogatja Rajoyt.

„Ha az ideológiai különbségeket, az önök kormányzati múltját és Spanyolország érdekeit tartjuk szem előtt, egyértelmű, hogy egy néppárti kormányt nem támogathatunk” – foglalta össze Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt elnöke.

A Néppárt csak a liberálisok támogatását szerezte meg. A Képesek Vagyunk (Podemos) nevű baloldali mozgalom viszont nemhogy szavazni nem hajlandó Rajoyra, hanem rendőrségi vizsgálatot követel ellene korrupció miatt. „Egyszerűen fogalmazok: nem hiszek önöknek. Hazudnak, amikor azt mondják, hogy fellépnek a korrupció ellen, hiszen ez egyszerűen nem igaz, ezt mind tudjuk” – mondta Pablo Iglesias, a radikális baloldali párt vezetője.

Rajoy október végéig akárhány bizalmi szavazást kezdeményezhet, hogy megpróbáljon kormányt alakítani. Ha mindet elbukja, decemberben új választás jön, egy éven belül harmadszor.

„Úgy beszélnek rólunk, mintha mi lennénk a gonosz, pedig csak egy sima jobbközép párt vagyunk, mint mások Európában. Csináltunk jó és rossz dolgokat, előfordult, hogy tévedtünk, előfordult, hogy igazunk volt, előfordult, hogy ránk szavaztak az emberek, előfordult, hogy nem. De csalással, hazugsággal nem vádolhat minket” – vágott vissza a miniszterelnök.

Végül beigazolódtak az előzetes várakozások: Rajoyt nem választotta újra miniszterelnökké a parlament. Az ügyvezető kormányfőt csak saját pártja, a Konzervatív Néppárt, az Állampolgárok nevű liberális középpárt, valamint Kanári-szigeteki Koalíció egy képviselője támogatta, ami nem volt elég az abszolút többséghez. Pénteken azonban újra szavaz a parlament, és akkor már az egyszerű többség is elég lesz Rajoy győzelméhez.

A spanyol gazdaságnak egyébként jót tesz, hogy nincs kormány. A költségvetési hiány eltűnt, mivel a közbeszerzésekre körülbelül húsz százalékkal kevesebb pénz megy el, és a tervezett másfél helyett három százalékon áll idén a gazdasági növekedés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!