2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Vallási fanatikusoktól tartanak szilveszterkor

2015. december 30., szerda 17:17, frissítve: csütörtök 10:41

Németországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is szigorították a biztonsági készültség szintjét a szilveszteri ünnepségek miatt. A hírszerzések attól tartanak, hogy vallási fanatikusok a párizsiakhoz hasonló támadásokkal próbálkoznak. Belgiumban és Olaszországban letartóztatások is voltak.

Már a koncertszínpad összeszerelését is fegyveres rendőrök ellenőrzik Berlinben a Brandenburgi kapunál. „Az elmúlt időszak eseményei után mindenhol hemzsegnek a biztonságiak, szigorodtak az átvizsgálások, amit sokan nehezen viselnek” – mondja a rendezvény szervezője.

A német hírszerzés szerint konkrét fenyegetést nem kaptak, de a nagyvárosokban megerősítik a készültséget a párizsi merényletek után. „A német kormány azért hozta létre a terrorelhárítási parancsnokságot, hogy ők hangolják össze a különböző rendőrségi szervezetek munkáját a hírszerzéstől az operatív szervezésig. Az a célunk, hogy megakadályozzuk a támadásokat” – mondta a német rendőrség egyik szóvivője.

Szigorították a készültség szintjét Belgiumban is. Itt kedden fogtak el két gyanúsítottat, akik Liége-ben robbantottak volna a szilveszteri ünnepségen. Karácsonykor Brüsszelben is voltak letartóztatások.

Merényletektől tart a Scotland Yard is. Londonban már a novemberi párizsi támadások után növelték a szolgálatot teljesítő rendőrök számát. „Csütörtök éjjel háromezer rendőr teljesít majd szolgálatot Londonban, és több lesz a fegyveres rendőrök száma is a megszokottnál, de a rendőrség nem kapott semmilyen konkrét fenyegetést az újévi ünnepségekkel kapcsolatban” – mondta a brit rendőrszóvivő.

Rómában is hasonló a helyzet, már karácsony óta. Az olasz hatóságok öt embert vettek őrizetbe decemberben, akik a gyanú szerint köztereken készültek támadásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!