2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Válaszul bombázni kezdtek

2015. október 11., vasárnap 09:18, frissítve: vasárnap 12:16

A palesztin Hamasz központjait lőtte hajnalban az izraeli légierő. Állítólag egy fegyverraktárat semmisítettek meg, de a halottak között civilek is vannak. Az izraeli–palesztin határon két hete kezdődtek újra az összecsapások, azóta 22 palesztin és 4 izraeli halt meg.

Gázában hivatalosan egy fegyverraktárat semmisítettek meg, de az áldozatok között egy terhes nő is van, és a környéken található maradványok (például egy iskolatáska) se a Hamasz titkos főhadiszállására utalnak.

Az izraeli–palesztin határon október elején kezdődtek újra az összecsapások. A harcoknak azóta palesztin és izraeli halottai is voltak. Szombaton kődobáló palesztin fiatalokat lőttek agyon izraeli határőrök. „Az emberek köveket dobáltak, erre az izraeli katonák tüzet nyitottak rájuk. Két embert lelőttek, köztük egy gyereket is” – mondta egy palesztin kődobáló.

A másik oldalon Jeruzsálemben palesztinok késeltek meg zsidókat, a ciszjordániai Hebronban pedig az izraeli katonákra támadtak. A Hamasz vezetője pénteken arról beszélt, hogy az erőszaksorozat már szent háborúnak, a harmadik intifádának felel meg és folytatják a támadásokat Izrael ellen. „Az üzenet világos; a palesztinok továbbra se törődtek bele az izraeli megszállásba, vissza akarják kapni a földjeiket. Benjámin Netanjáhú és a hadserege egy darabig lehet, hogy kontrollálni tudja a helyzetet, de amíg tárgyalni nem hajlandó, addig háborúra kell számítania” – fenyegetőzött egy Izraelben élő palesztin, Ayman Odeh.

A jobboldali izraeli kormánnyal Izraelben se mindenki elégedett. Izraelben több ezren követelték szombat este, hogy a hadsereg ne szítson újabb háborút a palesztinokkal. Önmérsékletet kért a felektől az amerikai kormány is. „Azért tüntetünk, mert úgy érezzük, hogy a provokáció izraeli oldalról érkezik, nem palesztin oldalról. A mi kormányunk is felelős azért, ami történik, és szeretnénk, ha nem kezdődne újra az erőszak, mert az úgyse megoldás semmire” – hangsúlyozta egy izraeli tüntető.

Izrael és a palesztinok utoljára tavaly nyáron háborúztak egymással, másfél hónapig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!