2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Válaszoltak az észak-koreai provokációra

2016. február 10., szerda 12:40, frissítve: szerda 13:05

Bezárja a keszongi ipari parkot a dél-koreai kormányzat, válaszul az észak-koreai rakétakilövésre. A határ menti ipari parkban 54 ezer észak-koreai dolgozik. Az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdeményez Szöullal a rakétavédelmi rendszer fejlesztéséről.

„Bejelentem, hogy az Észak-Korea nagy hatótávolságú rakéta kilövését bíráló határozatot elfogadtuk.” Phenjant elítélő határozatot fogadott el a szöuli parlament. A dokumentumban arra szólítják fel északi szomszédaikat, hogy hagyjanak fel a provokációval, valamint kemény szankciókat helyeztek kilátásba.

Az első lépést már meg is tették. Az egyesítési miniszter ugyanis bejelentette: felfüggesztik a működését annak az ipari parknak, amelyet a két Korea határvidékén hoztak létre és, ahol a kommunista ország állampolgárai is dolgozhatnak. „A kormányunk úgy döntött, hogy teljesen felfüggeszti a keszongi ipari park működését, annak finanszírozását, hogy ne lehessen az észak-koreai rakéta és nukleáris fegyverprogram fejlesztéséhez felhasználni a komplexumot” – mondta Hong Yong-pyo.

A dél-koreaiaknak 124 vállalata van az ipari parkban, és több mint 54 ezer észak-koreai dolgozója. A komplexum tavaly 110 millió dollár bevételt hozott Phenjannak.

A Fehér Ház is a büntetőintézkedések bevezetését szorgalmazza Észak-Koreával szemben. „Egyetértés van abban, hogy egy hatásos válasz szükségeltetik. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálni a gazdasági szankciók kiterjesztését, ami még jobban elszigetelheti Észak-Koreát, és ami még egy világos jelet mutatna Észak-Koreának, hogy a nemzetközi közösség elhatározása szilárd” – hangsúlyozta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A Pentagon megerősítette, hogy tárgyalásokba kezd Dél-Koreával egy rakétavédelmi rendszer telepítéséről. „Az Egyesült Államok teljesen elkötelezett marad szövetségesei békéjének fenntartásában a régióban, és minden lehetséges lépést megteszünk, hogy megvédjük magunkat és szövetségeseinket, és válaszoljunk az észak-koreai provokációkra” – szögezte le Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Közben dél-koreai források szerint a sikeres rakétakilövés ellenére kivégezték az észak-koreai hadsereg főparancsnokát. Az indok állítólag a korrupció volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!