2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Vádat emeltek a verekedő testőrök ellen

2017. június 16., péntek 06:38, frissítve: péntek 21:53

Vádat emeltek a török elnök testőrei ellen az Egyesült Államokban, amiért májusban békés tüntetőkre támadtak Washingtonban. A demonstrálók Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt tiltakoztak, amikor a biztonságiak ütni és rúgni kezdték őket. Az amerikai külügyminiszter szerint azt üzenik: nem tűrik a szólásszabadság elfojtását.

Recep Tayyip Erdogan a testőrei májusban összecsaptak a török elnök elleni demonstráció résztvevőivel. Volt, akit még a földön is rugdostak. Egy hónappal később az amerikai hatóságok testi sértés miatt emeltek vádat a verekedésben részt vevő testőrség tizenkét tagja ellen. Két Amerikában élő törököt is letartóztattak, akik Erdogan támogatói, és csatlakoztak a tüntetők elleni támadáshoz.

Heather Nauert külügyi szóvivő azt mondta, a török biztonsági személyzet tizenkét tagja elleni vádemelés egyértelműen azt üzeni, hogy az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést. 

Erdogan elnök gyorsan reagált, szerinte a tüntetők provokálták az erőszakot, és minden jogalapot nélkülöz az amerikai eljárás: „Nem csináltak semmit. Ennek ellenére további két török testvérünket letartóztatták tegnap, akik közbeavatkoztak. Hogyan lehetséges ez?  A biztonsági személyzetem tizenkét tagja ellen emeltek vádat. Milyen törvény, milyen jogrendszer ez?”

A verekedésben tizenegyen sérültek meg, kilenc embert kórházba kellett szállítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!