2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Üzentek Orbánnak

2016. május 6., péntek 07:00, frissítve: péntek 09:58

Orbán Viktornak üzent az Európai Parlament elnöke egy római vitaesten. Martin Schulz azt mondta, vannak olyan kormányfők, akik arról beszélnek, hogy meg kell védeniük az országuk érdekeit Brüsszellel szemben, miközben épp ők a legnagyobb haszonélvezői az uniós kohéziós alapoknak. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hozzátette, sajnálja, hogy sok ország vezetői csak akkor vallják magukat európainak, ha pénzről van szó.

Migránsok és rendőrök csaptak össze a görög–macedón határon. A menekülteket hivatalos táborokba akarják átköltöztetni a hatóságok, és később elméletben európai országok között osztanák szét őket. A migránsok viszont nem hisznek ebben és most már az uniós vezetők se biztosak a tervben.

Rómában az EU helyzetéről rendezett fórumon az uniós vezetők a szolidaritást hiányolták a tagországoktól. Az Európai Parlament elnöke a magyar miniszterelnöknek is üzent, amikor a bevándorlásellenes, populista vezetőket szidta.

Vannak olyan vezetők, akik elmennek Brüsszelbe, és olyan interjúkat adnak, hogy meg kell védenem az országom érdekeit Brüsszellel szemben. Ami annyit jelent, hogy szerintük Brüsszel támadást intéz ellenük. Pedig általában pont ezek az országok azok, amelyek a legtöbb kohéziós támogatást, a legtöbb pénzt kapják és nemhogy támadja őket Brüsszel, hanem támogatja. Ez a populizmus nagyon veszélyes, ha valaki ezzel akar szavazatokat szerezni otthon – mondta az EP elnöke.

A héten kiszivárgott javaslat szerint a bizottság minden legálisan érkező menekült kérelmének az elutasítása negyedmillió euró büntetést jelentene. Magyarországnak 3 év alatt hozzávetőleg ezer embert kellene befogadni, ami körülbelül 250 millió euró büntetést jelentene. Ezt a pénzt az uniós támogatásokból vonnák le, nem külön kellene befizetni.

Ha arról van szó, hogy ki mennyi pénzt vihet haza, akkor mindenki nagyon európai. Aztán amikor arról van szó, hogy ki milyen áldozatot vállal, ki mennyire szolidáris másokkal, akkor meg néhányan hirtelen Európa-ellenesek lesznek. Régen az EU az Európa-pártiak projektje volt, de ez már a múlté – panaszkodott a bizottság elnöke.

Magyarország az aktuális költségvetési ciklusban hozzávetőleg 32 milliárd eurót kap Brüsszeltől, tehát még egy ilyen büntetéssel együtt is több pénz érkezne az EU-tól, mint amennyit a magyar kormány befizet a közös költségvetésbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!