2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Utolsó kampánygyűléseiket tartották a francia elnökjelöltek

2017. április 20., csütörtök 13:36

Az államfőválasztás első fordulóját vasárnap tartják. A függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke továbbra is fej fej mellett halad, de a harmadik és a negyedik helyen álló Francois Fillon konzervatív jelöltnek és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak is esélye van bejutni a második fordulóba.

Nagygyűlésre hívta a Place de la Republique-re támogatóit a francia szocialista elnökjelölt. Benoit Hamon utolsó próbálkozása volt ez, hogy megmozgassa szavazóit, az előzetes várakozások szerint ugyanis rendkívül alacsony lesz a támogatottsága.

„Az ellenfeleim nagyon nem szeretnek, tudom. Nem szeretnek, mert nem perelhetnek be, de ha nem szeretnek, akkor ez lesz a talizmánom, sőt az igazolványom is. Az ő szemükben nekem csak hiányosságaim vannak, ezért gondolom, minden dologgal rendelkezem ahhoz, hogy a Francia Köztársaság jó elnöke legyek” – fogalmazott a szocialisták elnökjelöltje.

Hamon az előzetes felmérések szerint nem kvalifikálja magát az elnökválasztás második körébe, ugyanis a közvélemény-kutatók csak nyolc százalékon mérik a támogatottságát.

Nantes-ban kampányolt az elnökválasztás egyik nagy esélyese, a centrista Emmanuel Macron. „A pillanat, amelyet megélünk, a döntés, amelyet négy nap múlva meg kell hoznunk, egy egész generációt érint, egy egész civilizációról szól. Mert igen, a terroristák úgy döntöttek, hogy megtámadnak minket a kétségek pillanatában, egy olyan időben, amikor durva változásokat élünk meg, amelyek kihívások elé állítanak, és így mindannyiunknak, akik ma este itt vagyunk, különleges felelősségünk van a következő órákban és napokban” – hangoztatta a centralista elnökjelölt.

A Nemzeti Front Marseille-ben tartott nagygyűlést. Abban a városban, ahol a francia hatóságok két férfit tartóztattak le, mert terrorcselekményre készültek az elnökválasztás vasárnapi, első fordulóján. Marine Le Pen a többi elnökjelölt ekézése mellett saját képességeit emelte ki. „A visszalépett hivatalos jelöltek helyett megjelentek a cserejelöltek: a széteső Macron úr középen vagy a kommunista – bár egyre inkább rózsaszín – Mélenchon úr a baloldalon. Senkit nem lehet átverni. Az egyedüli jelölt, akinek esélye van arra, hogy megdöntse az elitet, és elküldje az oligarchákat, én vagyok” – mondta a Nemzeti Front elnökjelöltje.

A Nemzeti Front gyűlésével egy időben több százan tiltakoztak a radikális párt ellen. A tüntetők végigmentek a városon, néhányan kővel dobálták meg a rendőröket. A rohamrendőrök azonban megakadályozták, hogy a demonstrálók megközelítsék a Nemzeti Front rendezvényét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!