2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

USA: A terror árnyéka vetül Európára a nyáron

2016. június 1., szerda 09:05, frissítve: csütörtök 06:58

Európa-szerte terrortámadásokra lehet számítani a nyáron – erre figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium. A tárca két európai rendezvényt emel ki a terroristák potenciális célpontjaként: a katolikus egyház ifjúsági világtalálkozóját július végén Lengyelországban és a június 10-én kezdődő, egy hónapig tartó labdarúgó-Európa-bajnokságot Franciaországban.

Az amerikai külügyminisztérium konkrét fenyegetettségről nem számol be közleményében. A tárca a brüsszeli merényletek óta fennálló figyelmeztetését hosszabbította meg.

„Természetesen megtettük volna egyébként is, de éltünk a lehetőséggel, mert kezdődik a nyár, és amúgy is nyilvánosságra hoztuk volna az aggodalmunkat a lehetséges terrortámadásokkal kapcsolatban Európa-szerte, különös tekintettel arra, hogy kezdődik a Tour De France, indul a labdarúgó-Európa-bajnokság és persze az ifjúsági világtalálkozó is, ezek mind júniusban és júliusban kezdődnek” – erősítette meg John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A labdarúgó-Európa-bajnokság biztonsági intézkedéseit a francia rendőrség megvizsgálta a Stade De France-nál. Az egyenruhások azt gyakorolták, hogyan reagáljanak fenyegetés és robbantás esetén. A stadionba 80 ezer ember fér be. Itt játsszák az Eb nyitómeccsét és a döntőt is. 2015 novemberében, a párizsi terrortámadások során itt is robbantottak, három merénylő a stadion előtt hozta működésbe a testére szerelt bombát. Akkor Franciaország játszott barátságos meccset Németországgal. Az Eb ideje alatt 90 ezer egyenruhás vigyáz majd a rendre.

„A parancsnoki helyen leszek, ahol hallani fogok mindent, ami zajlik, csakúgy, mint a mozgósított kormányzati szervek reakcióját, legyen az a rendőrség vagy a mentők” – mondta Eric Guigou, a különleges egység helyettes vezetője.

A dél-franciaországi Toulouse is készen áll a kontinensviadalra. A városi stadionba csoportmérkőzéseket és egy nyolcaddöntőt szerveznek. A 33 ezres stadion és környéke erős rendőri védelem alatt áll, ám a szurkolói zóna kihívások elé állítja a városvezetést.

„Tárgyalásokat folytattunk különösen a novemberi párizsi támadások után, hogy megtudjuk, hogyan járjunk el. Együttműködtünk a kormánnyal, hogy átvegyük a videovédelmi rendszert, a motozási rendszert a szurkolói zóna bejáratánál és a biztonsági emberek mozgósításában. Maximalizáltuk a költségvetést és a biztonsági erőforrásokat” – mondta Jean-Luc Moudenc, Toulouse polgármestere.

A szurkolói zónákba több mint egymillió embert várnak Franciaország-szerte az Eb ideje alatt. A hatóságok két és fél millió ember érkezésére számítanak a kilenc nap múlva kezdődő kontinensviadalon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!