2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Uniós képviselők felszólították az EP-elnököt, hogy ítélje el a NatCon ellehetetlenítését

Európai parlamenti (EP-) képviselők levélben fordultak az EP elnökéhez, amiért az előző héten három brüsszeli kerület polgármestere is nyomást gyakorolt a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) ellehetetlenítése érdekében, majd kijelentették: "nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Brüsszelben brutálisan el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat".

  • Uniós képviselők felszólították az EP-elnököt, hogy ítélje el a NatCon ellehetetlenítését

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja arról tájékoztatott, hogy Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoport elnökének kezdeményezésére a múlt heti brüsszeli konferencián felszólaló európai parlamenti képviselők levéllel fordultak Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.

A levelet Gál Kinga és Győri Enikő magyar, Ryszard Legutko és Jacek Saryusz-Wolski lengyel, Rob Roos holland, Hermann Tertsch spanyol és Tom Vandendriessche belga európai parlamenti képviselő írta alá.

A levél aláírói arról tájékoztatták az európai parlament elnökét, hogy az Edmund Burke Alapítvány által rendezett konferencia résztvevőit, köztük az eseményen felszólaló európai parlamenti képviselőket a demokratikus világban "példátlan inzultus érte".

Felidézték, hogy az eredeti helyszín, a Concert Noble a konferencia előtt egy nappal Philippe Close polgármester nyomására visszamondta a rendezést, majd az új helyszín, a Sofitel Brussels Europe is kihátrált a rendezvény mögül, állítólagos közbiztonsági aggályok miatt. A szervezők végül egy harmadik helyszínen, a Claridge rendezvényközpontban tudták megrendezni a konferenciát, melyet azonban a rendezvény kezdete után nemsokkal megszállt a rendőrség. Erre az után került sor, hogy a kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir határozatot hozott a NatCon betiltására "a totalitárius diktatúrákat idéző abszurd és elfogult politikai indokokkal" - írták. A betiltó határozat a rendezvény szemére veti a résztvevők nemzeti konzervatív szemléletmódját, a nemzeti szuverenitás védelmét, euroszkeptikus álláspontját és hagyománytiszteletét, valamint azokat homofóbiával, az emberi jogok és a kisebbségi jogok megsértésével és iszlamofóbiával vádolja - emlékeztettek.

"Ez az eljárás amellett, hogy méltatlan egy európai uniós tagállamhoz, súlyosan megsértette a felszólalók gondolati és lelkiismereti szabadságát, a véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz fűződő jogait, valamint a gyülekezési szabadságát, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája is garantál"

- szögezték le.

Kijelentették: nem maradhat válasz nélkül, hogy Brüsszelben, éppen abban a városban, amely magára az európai demokrácia, a tolerancia és a sokszínűség mintavárosaként hivatkozik, ilyen "brutális" eszközökkel akadályozzák politikusok és közéleti személyiségek alapvető jogait.

A levél aláírói felkérték Roberta Metsola EP-elnököt, hogy az Európai Parlament soron következő plenáris ülésén nyilvánosan ítélje el a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Az Egyesült Királyságban még tart a csütörtöki önkormányzati választások szavazatainak számlálása, de az eddig beérkezett eredmények nem túl biztatóak a kormányzó Konzervatív Párt számára. Eközben az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program is újabb akadályokba ütközött. A részletekről Heckenast László számol be Londonból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!