2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ultimátumot adott az USA Iránnak

Hír TV

2018. január 13., szombat 15:55, frissítve: szombat 16:32

Utoljára adott haladékot az Egyesült Államok Iránnak, hogy betartsa a nukleáris programjáról szóló szerződés minden pontját. Ha a perzsa állam négy hónap lejártával sem teszi meg, illetve Washington nem tudja igazolni, Amerika felmondja az egyezményt, amelyet egyébként Donald Trump elnök az egyik legrosszabb amerikai szerződésnek nevezett. Irán tiltakozik a döntés miatt. Teherán szerint ők betartják a szerződésben foglaltakat, és inkább Washington akar kihátrálni.

Utoljára hosszabbítja meg az Egyesült Államok az Iránt sújtó szankciók felfüggesztését – áll az amerikai elnök pénteken nyilvánosságra hozott közleményében. Trump szerint ha Teherán nem tesz eleget az egyezményben foglaltaknak, Washington kész egyoldalúan felmondani a szerződést.

„Az egyetlen oka annak, hogy a Trump-adminisztráció még mindig benne van az egyezményben, az, hogy a világ összes többi országa, kivéve Izraelt és Szaúd-Arábiát, azt mondta nekik, hogy ha kilépnek, elszigetelik őket. Most próbálják kitalálni, hogyan maradhatnak minél tovább a jelenlegi helyzetben, miközben Irán nem kap semmilyen gazdasági előnyt. Ez pedig azt eredményezi, hogy ki fog sétálni, amiért pedig őket lehet majd hibáztatni ahelyett, hogy Amerikát okolnák érte” – mondta egy iráni szakértő.

Donald Trump korábban többször kritizálta a hat nagyhatalom – Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok – és Irán között 2015-ben tető alá hozott megegyezést, amelyben a nyugati országok a Teheránt sújtó szankciók feloldását ígérték meg cserébe azért, hogy a perzsa állam felhagy az atomfegyver-fejlesztési törekvéseivel. Trump a szerződést Amerika egyik legrosszabb megállapodásának tartja, és már kérte az európai partnereket is, hogy szigorítsanak az alku feltételein.

Teherán szerint Washington ezzel átlépett egy határt. Az iráni külügyminiszter az amerikai elnökhöz hasonlóan a Twitteren reagált a bejelentésre.

„Trump politikája és a mai közlés mutatja azt a kétségbeesett próbálkozást, hogy aláássák a szilárd és többoldalú megegyezést, megsértve a 26., 28. és 29. paragrafusát. A szerződést nem tárgyalhatjuk újra, az Egyesült Államok pedig ahelyett, hogy ezt a retorikát folytatná, inkább tartsa magát az egyezményhez, ahogy Irán is teszi” – olvasható Mohammed Dzsavad Zaríf oldalán.

A teheráni külügy válaszlépéseket kíván bevezetni arra is, hogy Washington pénzügyi korlátozásokat vezetett be tizennégy iráni magánszemély és vállalat ellen. Az indoklás szerint segítik az iráni fegyverkezési programot, és megsértik az emberi jogokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!