2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újságokat és tévéadókat tiltottak be

2016. július 28., csütörtök 10:10, frissítve: csütörtök 10:47

Katonák százait szerelték le, újságokat, tévéadókat tiltott be a török kormány a puccskísérletet követő megtorlás keretében. Több tucat újságírót tartóztattak le, köztük közismert baloldali szerzőket is. A július 15-i államcsíny óta rács mögé dugott törökök száma már meghaladta a 13 ezer főt.

Falhoz állították a török légierő volt parancsnokát Ankarában. A török állami hírügynökség szerint Akin Öztürk bevallotta, hogy ő vezette a puccsistákat. Két magántelevízió szerint viszont nem beismerte, hanem éppenséggel tagadta, hogy ő volt a puccsisták vezetője. A török hadseregtől majdnem 1700 tisztet távolítottak el, köztük 149 tábornokot vagy admirálist, ami a török tábornoki kar mintegy negyven százaléka. Olyan híresztelések is elterjedtek, hogy a puccskísérlet szálai nem csak az Amerikában önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónokhoz vezetnek. „Egyre szembetűnőbbek azok az állítások, hogy a merénylet mögött a CIA áll. Arról is beszélnek az emberek, hogy az afganisztáni nemzetközi haderő parancsnokságának egyik amerikai tábornoka volt a »gülenista puccs« egyik végrehajtója és megszervezője” – mondta Evlet Bahceli, a török nemzeti mozgalom pártjának elnöke.

A híresztelések szerint az amerikai tábornok az államcsínyt megelőzően kétszer is járt titokban Törökországban. „Tudom, hogy az Egyesült Államok keze van a dologban. Tudom, hogy ezt az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia tervelte ki, és ez a szégyentelen Fethullah Gülen az ő játékszerük, ezt nagyon jól tudom” – fogalmazott Ahmet Demirci, a török elnök támogatója.

A török hatóságok tisztogatást kezdtek a sajtóban is. A hivatalos közlöny szerint a török kormány 16 tévéadót, 23 rádióállomást, és félszáz lap bezárását rendelte el, 47 újságírót pedig őrizetbe vettek. Köztük vannak baloldali szerzők is, akiknek az írásai aligha hozhatók összefüggésbe az Amerikában élő hitszónokkal. „Ebben a pillanatban erősek a török elnök pozíciói. Lehetősége nyílik arra, hogy fellépjen mindazokkal szemben, akik ellenzik tevékenységét, ám a puccskísérletet követően ő egy meggyengült Törökországot vezet, azzal pedig, hogy külföldre mutogat, elszigeteli hazáját” – nyilatkozta Andrew Finkel politikai elemző, újságíró.

Politikai elemzők szerint az ankarai vezetés nem csak a puccskísérlet támogatóira csap le, hanem bárkire, aki bírálja Recep Tayyip Erdogan elnököt és kormányát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!