2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Ujgur terrorista lehet az isztambuli mészárlás elkövetője

2017. január 3., kedd 22:10, frissítve: szerda 10:24

Kínából származó muszlim férfi követte el az isztambuli mészárlást. A feltételezett ujgur terrorista személyazonosságáról nem hoztak nyilvánosságra részleteket a török hatóságok. Az arab világban és Izraelben tömegek vettek részt az isztambuli vérfürdő áldozatainak temetésén.

Az újévi isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjéről egy szelfi is készült. A török rendőrség egy ujgur férfit keres, az ujgurok Kínában élnek, és muszlimok. A török hatóságok őrizetbe vették a támadó feleségét. A nő azt állítja, hogy az isztambuli mészárlásról a tévéből értesült, és nem tudott arról, hogy a férje az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosa.

A merénylőről egy térfigyelő kamera egy hónapja készített felvételt abban a városban, ahol a férfi feleségét megtalálták. Egyes hírek szerint Kirgizisztánból, más források szerint Szíriából érkeztek Törökországba. A terrorista december 29-én utazott el a városból Isztambulba.

A török rendőrök két külföldi állampolgárt vettek őrizetbe az isztambuli repülőtéren. Egyiküket csakhamar elengedték, a kirgiz férfit összetévesztették a valódi tettessel.

Az isztambuli merénylet helyszínén, a Reina nightklub előtt százak tiltakoztak az erőszak ellen. „Nagyon sajnáljuk, ami történt, különösen a huszonhét külföldit, aki meghalt. Ők azt hitték, hogy Törökország biztonságos, pedig a kormányaik figyelmeztették őket az ellenkezőjére. Ahogy Musztafa Kemal Atatürk mondta, mostantól a saját gyermekeinknek tekintjük őket” – fogalmazott a klub tulajdonosa.

A török kormányfő keményen odaszólt Barack Obama leköszönő amerikai elnöknek, amiért fegyverrel támogatja a kurd milíciákat. „Nem a hamarosan hivatalba lévő, hanem a leköszönő Obama-adminisztrációt hibáztatjuk, hiszen a terroristák ellen terroristákkal küzd. Ez olyan, mintha az egyik maffiát egy másik maffia segítségével akarnánk megsemmisíteni” – mondta Binali Yildrim.

Az ankarai vezetés tavaly augusztusban indított offenzívát az Iszlám Állam ellen Szíriában, de a terrorszervezet azóta is rendszeresen követ el merényleteket török célpontok ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!