2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb zavargások Venezuelában

2017. május 11., csütörtök 07:11, frissítve: csütörtök 09:01

Az országszerte tartó tiltakozáshullámban szerdán két újabb halálos áldozatról számoltak be a hatóságok.

Fekáliával készülnek a venezuelai ellenzéki tüntetők a rendőrök elleni összecsapásokra. Az úgynevezett „kakitov” koktél a már jól ismert Molotov kiegészítő eleme lesz. A latin-amerikai országban három számjegyű az infláció, hiányoznak az alapvető gyógyszerek, és milliók nem jutnak élelmiszerhez. A tüntetések hetek óta zajlanak.

Az egyik demonstráló, Marlene Berroteran azt mondta, a félelmüket is elvették az emberektől. „Már nem félünk kimenni az utcákra. 62 éves vagyok, és kint vagyok az utcán. Az életkorom nem tart vissza. Ezt választottam, mindenkit az utcára hívok. Nem félünk többet. Annyi gyermekünket ölték már meg, hogy az utcákra kell mennünk. Az elnyomás ellen az utcára kell mennünk. A halállal szemben az utcára kell mennünk. A bombákkal szemben is. Ne hagyjuk, hogy csendes legyen az utca” – mondta.

Az elégedetlenség és a folyamatos összecsapások miatt az ellenzéki vezetők szerint több katonatiszt is az átállás gondolatával foglalkozik. Közülük nyolcvanötöt már letartóztattak szakadárság vádjával – tájékoztatott Henrique Capriles ellenzéki vezető.

Caracasban gyakorlatilag minden nap összecsapnak a tüntetők és a rendőrök. Most azért estek egymásnak a felek, mert egy motorost fejlövés ért a tüntetések ideje alatt. A tiltakozók szerint a kormányerők keménykezűsége vezetett oda, hogy a demonstrációk során 39-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Jose Olivares ellenzéki képviselő arról tájékoztatott, hogy csak Caracasban több mint hatszáz ember sérült meg, egy fiatalt meggyilkoltak, nyolc ember szenvedett töréseket, több mint ötvenen zúzódásokat, egy másik fiatal pedig élet és halál között lebeg agyrázkódás és koponyaűri vérömleny miatt. „Ez az, amit a venezuelai nemzeti gárda ma tett”.

A kormánypárti szocialisták szerint viszont az ellenzék a felelős a sebesülésekért és a lelőtt motorosért is. Diosdado Cabello, a párt alelnöke szerint minden arra mutat, hogy a lövés négy-öt méterről érkezett, és minden azt mutatja, hogy a tüntetők lőtték le a motorost. „És mindemellett a felelőtlen ellenzék azt mondja, hogy a rezsim egy újabb áldozatát látjuk”.

A tüntetések során eddig több mint kétezer embert tartóztattak le a hatóságok. A venezuelai főügyész elítélte, hogy katonai bíróság elé állítanak olyan civileket, akiket kormányellenes tüntetésen tartóztat le a rendőrség. De kifejezte aggodalmát az intézkedés miatt az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!