2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb terrortámadásokra figyelmeztet a CIA

2016. május 2., hétfő 15:55

Újabb terrortámadásokra készül az Iszlám Állam Európában – figyelmeztetett a CIA igazgatója egy amerikai televíziónak adott interjúban. John Brennan kijelentette: ellenzi a szeptember 11-i terrortámadásokról készült jelentés titkosított részének nyilvánosságra hozatalát. Sajtóhírek szerint ebben a részben az szerepel, hogy a 2001-es terrorakciót Szaúd-Arábiából finanszírozták.

A dél-iraki Samawában két öngyilkos merénylő hajtott végre merényletet. Az egyik terrorista egy kormányzati intézménynél, a másik egy buszállomásnál hozott működésbe egy autóba rejtett pokolgépet. Több mint harminc ember meghalt. Az akciót az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Néhány nappal korábban Bagdad keleti részén robbant autóba rejtett bomba: minimum tizenegy ember veszítette életét. A gyanú szerint ezt a terrorakciót szintén az Iszlám Állam követte el. Irakban szinte mindennaposak az öngyilkos merényletek azóta, hogy a 2003-as amerikai invázió után az ország anarchiába süllyedt. A polgárháborús viszonyoknak több százezer civil esett áldozatul, és továbbra sincs stabil kormány – hétvégén például könnyedén el tudták foglalni a bagdadi parlamentet a kormányellenes tüntetők.

A több mint tíz éve tartó káoszt használta ki az Iszlám Állam: a dzsihadista szervezet továbbra is jelentős területeket tart megszállva Irakban, és azért volt képes növekedni, mert sok embert megnyert magának – figyelmeztetett a CIA vezetője. „Az Iszlám Állam létrehozott egy kalifátust és gyökeret eresztett a régióban. Képes volt több tízezer személyt magához vonzani a szíriai–iraki térségen kívülről, akik csatlakoztak az úgynevezett kalifátushoz. Az Iszlám Állam sajnos visszhangra talált és megnyerte magának azoknak a szívét és lelkét, akiket félrevezet a vallási köntösbe bújtatott narratívájuk” – fogalmazott John Brennan.

Az amerikai hírszerző ügynökség vezetője szerint a dzsihadista szervezet újabb terrorakciókra készül világszerte, és képes lehet vegyi fegyvereket, például mustárgázt nyugati országokba csempészni. „Tudjuk, hogy az Iszlám Állam megpróbál támadásokat végrehajtani Európában és a világ más részein. Nagyon szorosan együttműködünk európai partnereinkkel és hírszerzésekkel, akik éjjel-nappal dolgoznak a terroristák terveinek felderítésén” – tette hozzá Brennan.

A CIA igazgatója egyúttal kijelentette: nem szabad nyilvánosságra hozni a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról készült hivatalos amerikai jelentés titkos részét, mert szerinte az meg nem erősített információkat tartalmaz. Sajtóhírek szerint a titkosított, 28 oldalas fejezetben az áll, hogy a terrortámadásokat nagyrészt Szaúd-Arábiából finanszírozták. A szunnita állam Amerika egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!