2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Újabb támadások jöhetnek

2016. június 29., szerda 15:59, frissítve: csütörtök 07:23

Az új adatok szerint 41 halottja és több mint 200 sérültje van a kedd esti isztambuli merényletnek. A fegyveresek előbb lövöldözni kezdtek, aztán két bombát is felrobbantottak. A török kormány szerint az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet emberei voltak. A reptéren hajnalban újraindult a forgalom, de a járatok egy részét törölték.

Golyónyomok, véres plafon és betört ablakok az isztambuli Atatürk reptéren. A támadás másnapján részlegesen helyreállt a forgalom, de a járatok egy része késik, más járatokat – köztük egy budapestit – pedig töröltek.

„Épp sorban álltunk, amikor az első lövéseket hallottunk, aztán láttam, hogy emberek a mi irányunkba futnak. Akkor már a rendőrök is lőttek, és két robbanás is volt. Eltelt pár perc, és akkor jött a személyzet, mutatták, hogy merre tudunk menekülni” – meséli egy kínai turista, aki kedd este helyett csak szerda reggel tudott elutazni.

Az áldozatok között 13 külföldi volt, 5-en közülük Szaúd-Arábiából érkeztek. de 2 iraki és 2 kínai is meghalt.

„A testvérem akkor szaladt el, amikor az első bomba robbant. Egy vérző gyereken akart segíteni. Mondtuk neki, hogy jöjjön vissza, de már nem tudott. Most az intenzív osztályon fekszik, életveszélyes állapotban, tele van repeszekkel és szilánkokkal a teste” – mondta az egyik áldozat testvére, Emile Kulakac.

A török kormány szerint a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, ezért válaszul szerdán már több mint egy tucat iszlamista célpontot bombázott Ankara. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is az a legvalószínűbb, hogy iszlamisták és nem kurd szélsőségesek állnak a támadás mögött.

„Ez inkább az IÁ kézjegye, mert a kurdok nem civil, hanem katonai, rendőri célpontokat támadtak az elmúlt években. Az IÁ már a télen is bejelentette, talán épp az elmúlt reptéri robbantásnál, amikor egy takarítónő halt meg a reptéri személyzetből, hogy számítsanak arra a törökök, mivel beszálltak az IÁ elleni koalícióba, hogy kifejezetten turisztikai célpontokat fognak támadni a nyáron, és most megkezdődött az iskolai szünet az EU nagy részén, és van félnivaló, nem lehetünk abban biztosak, hogy a török Riviérán nem fognak hasonlóak bekövetkezni, vagy kisebb reptereken, ahol a turisták chartergépei érkeznek” – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Törökországban idén több mint 50 merénylet volt, és Isztambulban is ez a harmadik. Ezeket kb. fele-fele arányban követték el iszlamisták és kurdok. A legtöbb áldozat márciusban, Ankarában volt, ott 37-en haltak meg.

„Törökország nem ezt érdemli. Mindenki elítéli az ilyen támadásokat, nagyon szomorú, hogy egyre több az ilyen támadás. Ez embertelenség” – mondta egy isztambuli férfi.

Törökországban a turizmus a GDP 12 százalékát adja. A török kormány azt ígéri, hogy kiemelten kezelik a turisták által látogatott helyek védelmét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!