2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Újabb szankciókkal nézhetnek szembe a törökök

Újabb gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Törökország ellen az amerikai kormány. A kereskedelmi háborút az robbantotta ki, hogy a török kormány nem hajlandó szabadon engedni egy amerikai lelkészt, akit két éve tiltott politikai szervezetek támogatásának vádjával zártak börtönbe.

  • Újabb szankciókkal nézhetnek szembe a törökök

A legrosszabbkor jött a gazdasági háború az Egyesült Államokkal a török gazdaságnak. A líra árfolyama március közepe óta zuhan és épp erősödni kezdett, amikor a török acélipari termékekre kivetett amerikai büntetővám mellé a washingtoni vezetés újabb szankciókkal fenyegette meg Ankarát, amely válaszul amerikai termékekre vetett ki büntetővámot. A törökök jelentős része az állami ellenőrzés alatt álló török sajtóból tájékozódik, így sokan Amerikát hibáztatják az elmérgesedett viszonyért.

„Nem aggódok emiatt, mert a kormány intézkedett. Ezek a fenyegetések ugyanakkor spekulatív támadásokhoz vezethetnek” – mondta egy bankár.

A kereskedelmi adok-kapok azért kezdődött, mert a török kormány nem hajlandó szabadon engedni egy amerikai lelkészt, akit két éve tiltott politikai szervezetek támogatásának vádjával zártak börtönbe.

„A külügyminiszter úrral együtt világosan jeleztük az álláspontunkat a lelkész szabadon engedésével kapcsolatban. A török kormány tagjai ellen már szankciókat vezettünk be, de további lépéseket tervezünk, ha nem engedik ki” – jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Törökország a NATO tagja, így a Trump-kormány Európa és Kanada után ismét egy szövetségese ellen alkalmaz kereskedelmi szankciókat.

„Ez egy trend folytatása, már az ez előtti kormányok is előszeretettel alkalmaztak kereskedelmi szankciókat külpolitikai célokból. Kevesebbe kerül, és kevesebb rombolással jár mint a háború, és sok gazdasági kárt lehet okozni elég gyorsan” – fogalmazott egy biztonsági elemző.

Erdogan török elnök a New York Timesban megjelent cikkben üzente meg Donald Trumpnak, hogy ha nem változtat a politikáján, Törökország új szövetségeseket keres.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!