2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a koronavírus-járványt

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

  • Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a koronavírus-járványt

 

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap éjfélig 2048 új megbetegedéssel 70 548-ra emelkedett. Ugyaneddig 105 új halálozást jelentettek, amivel a járvány halálos áldozatainak száma Kínán belül elérte az 1770-et.

A járvány gócpontjának számító Hupejen kívül azonban az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

Vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

Hupej tartomány kormányzata vasárnap bejelentette, hogy még szigorúbb óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet.

A tartományban ráadásul betiltottak mindenféle közúti közlekedést - a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására.

A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását. Közben a szervezet által Kínába delegált nemzetközi szakértői csoport megkezdte az egyeztetéseket a kínai szakértőkkel.

Mi Fong, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. Ez a bizottság szerint a vírus elleni óvintézkedések hatásosságára utal.

Két repülőgépen elhagyták Japánt a Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai

Két repülőgépen elhagyták Japánt a korábban Jokohama kikötőjében vesztegzár alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai - közölte hétfőn az Egyesült Államok tokiói nagykövetsége. 

A tájékoztatás szerint mintegy 340 amerikai állampolgár már útban van hazájába azt követően, hogy átesett azon a vizsgálaton, amelynek célja kimutatni a tüdőgyulladást okozó COVID-19 koronavírust. A tünetmentesnek ítélt utasokra hazájukban újabb 14 napos karantén vár két texasi és egy kaliforniai szövetségi intézményben. Az evakuált utasok között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt. Elszállításukról azt követően döntöttek, hogy a kérdésben konzultáltak a washingtoni egészségügyi minisztériummal és a külügyminisztériummal. Az a döntés született, engedélyezik számukra az utazást, de a repülőgépen elkülönítik őket a többi utastól.

A kiadott közlemény szerint a legbiztonságosabb és a leggyorsabb módszerrel szállítják a fertőzötteket az utasszállító gép különlegesen, az egészségügyi normáknak megfelelően kialakított részlegében.

A hajó amerikai utasainak elszállítására az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet, amelyek a tokiói Haneda repülőtéren vették fedélzetükre utasaikat.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy a Diamond Princess üdülőhajón eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 lelete pozitív lett. Hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodott. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több lett a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba vitték Japánban.

Japánban az új koronavírus-járvány terjedésétől tartva törölték Naruhito császár 60. születésnapjának e hét végére tervezett nyilvános megünneplését. Az uralkodót először köszöntötték volna fel ilyen hivatalos rendezvényen azóta, hogy tavaly májusban trónra lépett.

Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhalasztását fontolgatja

Peking a március elejére tervezett, éves parlamenti ülésszak elnapolását fontolgatja az új koronavírus-járvány miatt - derül ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői tudósításából. 

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága február 24-én ülést tart annak eldöntésére, hogy a járványra tekintettel későbbre halasszák-e az eredeti tervek szerint március első hetében kezdődő ülésszakot.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint az elhalasztásra vonatkozó javaslat bejelentése egyértelmű jele annak, hogy a parlamenti ülésszakot át is fogják helyezni egy későbbi időpontra. A lap egy meg nem nevezett, bennfentes forrásra hivatkozva azt írja, hogy az elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, hiszen az eseményen mintegy 8 ezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!