2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb merénylet Németországban

2016. július 25., hétfő 08:15, frissítve: kedd 15:09

Merénylet volt egy bajor kisvárosban vasárnap éjjel. 12 ember sérült meg, az egyetlen áldozat az elkövető volt, akinek a hátizsákja tele volt robbanószerrel. Németországban egy hét alatt 4 támadás volt, ezek közül kettőnek – a hatóságok szerint – az iszlamizmushoz és a terrorizmushoz sincs köze.

A rendőrség különleges alakulatai is átfésülték az utcákat Ansbachban. A bajor kisvárosban szabadtéri zenei fesztivál zajlik. A merénylő ide próbált meg először bejutni, de nem volt jegye, ezért a biztonságiak elküldték. Ezután a bejárat közelében, egy szórakozóhely előtt robbantotta fel magát.

„Jelenleg azt tudjuk, hogy az elkövető két éve menedékkérőként érkezett az országba. Tavaly elutasították a kérelmét, de kitoloncolni nem lehetett, hiszen Szíriából származott, ahol jelenleg is háború van, ezért kapott átmeneti tartózkodási engedélyt” – mondta Hermann Lennert, a nyomozás vezetője.

A férfi egy menekültszállón lakott. A hátizsákja tele volt robbanószerrel, és a célja minél több ember meggyilkolása volt, ezért az akcióját terrortámadásnak minősítették. Az viszont nem biztos, hogy iszlamista volt.

„Az elkövetőt több alkalommal bevitték a rendőrök kábítószerrel kapcsolatos visszaélések miatt. Azt is tudjuk, hogy két alkalommal öngyilkosságot kísérelt meg. Most minden ilyen részletet kivizsgálunk, hogy az indítékát megállapítsuk” mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint külön kell választani a terrorcselekményeket és a magányos elkövetők támadásait. Bővebben>>>

Németországban egy hét alatt 4 támadás volt, Würzburgban egy afgán tinédzser egy vonaton baltával sebesített meg 4 embert. Pénteken Münchenben volt lövöldözés, aztán pedig Reutlingenben késelés.

Ami biztos nem terrorcselekmény, az a reutlingeni eset. Itt egy szír bevándorló késelt meg egy lengyel nőt, akivel együtt dolgoztak egy kebabosnál, a rendőrség szerint szerelmes volt a nőbe, aki ezt nem viszonozta. Lengyel sajtóhírek szerint várandós volt.

„Nálunk dolgozott. Vasárnap délben bejött, de nagyon furcsán viselkedett, hazaküldtem. Később visszajött a hátsó bejáraton keresztül és vitatkozni kezdett a nővel, aki a mosogatást végezte a konyhán. Kimentek az utcára, itt is vitatkoztak, és mint kiderült, a férfi hátulról megkéselte, utána pedig az egyik szomszédra is rátámadt, aki megpróbált közbeavatkozni – mondta a reutlingeni elkövető munkaadója.

A támadások miatt a német belügyminiszter azt tervezi, hogy szigorítják a fegyvertartási szabályokat – ez a pénteki müncheni támadás után merült fel. A 18 éves iráni-német elkövető ugyanis az interneten keresztül szerezte be fegyverét. A 9 halálos áldozatért vasárnap tartottak virrasztást.

„Nagyon rossz lett a hangulat az egész városban. Az emberek dühösek, hogy ilyen történhetett. A gonoszság egyre elterjedtebb a társadalomban” – mondta egy müncheni nő.

A hatóságok szerint a müncheni elkövető sem volt iszlamista, csak egy frusztrált tinédzser, akit sokat csúfoltak az iskolában. A kiközösítés miatt már legalább egy éve tervezett egy ilyen támadást, eredetileg az iskolájában.

„Hasonló támadások korábban is voltak, például 2009-ben Winnendenben. Hála Istennek a támadásnak nem volt terrorista háttere, nem csoportos elkövetőkről volt szó” – mondta Sigmar Gabriel német kancellár-helyettes.

A müncheni lövöldözés halálos áldozatainak egyike egy 15 éves magyar fiú, aki 10 éve élt szüleivel Németországban. Itthon temetik el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!