2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Újabb menekültek befogadására buzdít az Európai Bizottság

2017. október 14., szombat 10:19, frissítve: szombat 11:08

Ötvenezer újabb menekült befogadását javasolja az Európai Bizottság, a tagállamok 25 ezer emberre már ígéretet is tettek. Az Európai Parlament szerint azonban ennek tízszeresét, vagyis 250 ezer menekültet kellene unión kívüli menekülttáborokból befogadni – ezúttal azonban nem kötelezően, hanem önkéntesen.

Két héttel ezelőtt terjesztette elő az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely szerint a következő két évben további 50 ezer menekültet kellene átvenniük az uniós tagállamoknak. Lényeges, hogy ez a befogadás önkéntes alapú, és nem az unión belüli, hanem azon kívüli menekülttáborokat érintené. A javaslatot jól fogadta az uniós belügyminiszterek nagy része.

„Ajánlást tettem további 50 ezer személy áttelepítésére, és örülök, hogy a tagállamok már 25 ezer helyre kötelezettséget vállaltak. Biztos vagyok benne, hogy október végére elérjük a kitűzött célt. A letelepítés a migrációs politika egyik legfontosabb eszköze, az embercsempészet letöréséről szól, csökkenti az illegális bevándorlást, és életeket ment. Ugyanakkor készen kell állnunk a jövőre, és ki kell alakítanunk egy olyan rendszert, amely mindenki számára tisztességes, s ebbe bele kell érteni a dublini reformokat is” – ismertette Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztos.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága azonban egy olyan javaslatot szavazott meg, amely szerint 50 helyett 250 ezer menekült befogadását vállalják a tagállamok, szintén önkéntes alapon.

„Nagyon büszke vagyok az Európai Parlament álláspontjára, egy nagyon határozott álláspontot foglaltunk el egy mélyen humanitárius letelepítési program kapcsán. Ez azt jelenti, hogy a program célja egyedi védelem biztosítása azoknak, akiknek a leginkább szüksége van rá, másrészről pedig segítségnyújtás azon országoknak, amelyek nagyon sok menekültet szállásolnak el” – mondta Malin Björk, az Északi Zöld Baloldal EP-képviselője.

Ezt a döntést meg kell még erősítenie az Európai Parlament plenáris ülésének, ezt követően pedig a tagállamok és a parlament közötti egyeztetés kezdődik meg a végső keretszámról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!