2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Újabb két ember őrizetben a terrortámadással összefüggésben

2017. május 27., szombat 10:52, frissítve: vasárnap 12:59

Újabb két embert vettek őrizetbe a brit hatóságok a manchesteri terrortámadással összefüggésben. Sajtóhírek szerint egy 20 és egy 22 éves férfiról van szó. A rendőrség összesen már tizenegy embert fogott el, közlésük szerint a gyanúsított mögötti terrorhálózat nagy része már rendőrkézen van. Közben a belügyminiszter arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan vegyen részt a hétvégi nyilvános rendezvényeken.

A hétfői terrortámadás ellenére is megtartották a hagyományos sportnapokat az észak-angliai városban. Az eseményre sokan kilátogattak, ami azt jelzi, hogy a helyiek próbálnak visszatérni a normál élethez, és nem akarják megadni magukat a terrornak.

„Úgy gondolom, hogy Manchesternek és az egész országnak is nagyon jót tesz, hogy összegyűltünk, és megmutatjuk, hogy ellenállunk, nem hagyjuk, hogy a terror legyőzzön minket” – mondta egy néző.

A belügyminiszter, arra kérte a lakosságot, hogy nyugodtan vegyen részt a közösségi programokon a háromnapos hétvégén. Nagy-Britanniában az utolsó májusi hétvége utáni hétfő munkaszüneti nap.

„A rendőrség legfőbb feladata a lakosság védelme. Ez a hétvége különösen fontos. Teljesen megértem az embereket, hogy az elmúlt hét történései miatt bizonyos fokú aggodalommal tervezik a hosszú hétvégéjüket, ezért sokkal több rendőrt állítunk szolgálatba. Arra bátorítom az embereket, hogy ha vásárolni akartak a hétvégén, vagy sporteseményen, zenei rendezvényen vagy bármi máson akartak részt venni, akkor tegyék meg” – mondta Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka.

A járőrözést mintegy ezer katona segíti.

A hatóságok szerint a merénylet elkövetője mögötti terrorhálózat nagy része már rendőrkézen van. A vérengzést a gyanú szerint egy líbiai származású, de már Nagy-Britanniában született és felnőtt, 22 éves férfi követte el. Testvére szerint így akart bosszút állni azokért a muszlimokért, akik a nyugati hatalmak bombázásaiban haltak meg Szíriában és Irakban. A terrorakciót az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

Ezzel összefüggésben a brit Munkáspárt vezetője arra figyelmeztetett: a nyugati hatalmak közel-keleti beavatkozásai fokozzák a terrorveszélyt. „Bátornak kell lennünk ahhoz, hogy beismerjük: az úgynevezett terror elleni háború nem működik. Okosabb módszert kell találnunk arra, hogy csökkentsük a veszélyt azokból az országokból, amelyek kinevelik a terroristákat, és generálják a terrorizmust” – mondta Jeremy Corbyn pártelnök.

A manchesteri popkoncerten elkövetett robbantásban huszonketten vesztették életüket, köztük több gyermek. A legfiatalabb áldozat egy nyolcéves kislány volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!