2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Újabb késelés Izraelben, Netanjáhú válaszokat ígért

,

2015. október 13., kedd 19:10, frissítve: kedd 19:22

Válaszlépéseket ígért az izraeli merényletek után Benjámín Netanjáhú. A kormány válságtanácskozása után azt mondta, a lépéseik egyértelművé teszik majd, hogy a terrorizmus nem kifizetődő. A zsidó állam miniszterelnöke felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon a gyűlölet további szításának megakadályozásáról. Az újabb késeléses támadások három izraeli halálos áldozatot és huszonhat sérültet követeltek.

Egy 22 éves palesztin fiatalember támadt rá késsel a buszmegállóban várakozó emberekre. Többeket megsebesített, mire járókelők lefegyverezték. „Mögötte mentünk autóval, megállítottuk, és ütöttük, amíg ki nem értek a rendőrök” – mondta az egyik lefegyverző.

Jeruzsálemben két merényletet követtek el. Az ultraortodox negyedben egy palesztin férfi a járdán gázolt halálra egy zsidót, majd kiszállt a kocsiból, és késsel támadt az arra járókra. Kelet-Jeruzsálemben a buszon kezdett lövöldözni két fegyveres palesztin. Egy hatvanéves férfival végeztek, többeket megsebesítettek. A kiérkező rendőrök agyonlőtték őket, ahogy az ultraortodox negyed késes merénylőjét is.

Ciszjordánia több városában, Hebronban, Rámalláhban és Betlehemben is összecsaptak palesztin fiatalok az izraeli biztonsági erőkkel.

A gázai övezetet irányító Hamasz már harmadik intifádát, azaz palesztin felkelést emleget. „A Hamasz üdvözli ezeket a Ciszjordániában és Jeruzsálemben elkövetett hőstetteket, és megerősíti, hogy az ilyen műveletek megszaporodása a bizonyítéka annak, hogy az intifádát nem lehet megállítani. Kemény üzenet az izraeli megszállóknak az Al-Aksza mecsetben elkövetett bűntettekért” – mondta Szami Abu Zuhri, a Hamasz szóvivője.

Az izraeli miniszterelnök kérésére elhalasztották a közel-keleti béke ügyében közvetítő orosz, amerikai, európai uniós és ENSZ-diplomaták látogatását.

Az erőszak szeptember közepén újult ki, miután az izraeli mezőgazdasági miniszter tüntetőleg felkereste a zsidók és a palesztinok által is szent helyként tisztelt Templom-hegyet. Az izraeli politikus egyike azoknak, akik támogatják újabb zsidó telepek építését a megszállt palesztin területeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!