2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Újabb hekkertámadással vádolják Oroszországot

2017. április 25., kedd 10:44, frissítve: kedd 10:57

Az orosz elnöki hivatal tagadja, hogy közük lenne a dán védelmi minisztérium levelezésének a feltöréséhez. A rendszert orosz hekkerek támadták meg és állítólag két éve folyamatosan hozzáférnek a kényes adatokhoz. Az amerikai védelmi minisztérium szerint azt is vizsgálják, hogy az oroszok fegyvereket adnak el az iszlamistáknak a Nyugat elleni harcukhoz.

Hűvös hangulat és diplomáciai szembenállás. Röviden ennyi volt az EU külügyi főképviselőjének a moszkvai útja. Federica Mogherini azért utazott Szergej Lavrovhoz, hogy közelítse a két oldal álláspontjait, de ez nem sikerült. Mogherini szerint, amíg az oroszok semmibe veszik az emberi jogokat, maradnak a szankciók az ország ellen.

„Oroszországnak is be kell tartani az emberi jogokat. Ennek a szükségességét az elmúlt időben például a csecsenföldi leszámolások bizonyították” – mondta a főképviselő.

Mogherini arra utalt, hogy Oroszországban nemrég öltek meg egy újságírót, aki arról írt, hogy a csecsen hatóságok hogyan gyilkolják a homoszexuálisokat. Közben Ukrajnában az EBESZ egyik megfigyelőjét ölték meg, elképzelhető, hogy oroszbarát szakadárok. A gyilkosságot csak most kezdik vizsgálni. Az ügy azért is fontos, mert az oroszok három éve foglalták el a Krím félszigetet az ukránoktól.

„Mindenféle külföldi aggályt kivizsgálunk, ha az nem feltételezéseken, hanem tényeken alapul. Az orosz hatóságok is elítélik az emberi jogok megsértését, de ilyesmi nem történt. Csak a vádaskodást próbálják politikai célokra felhasználni – hárított az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Orosz visszaélés merült fel Dániában is. Hétfőn derült ki, hogy a Kremlben körülbelül két éve tudják olvasni a NATO-tagország katonai vezetésének a levelezését, mert az oroszok feltörték a dán hálózatot. Valószínűleg ők törték fel az amerikai demokraták, a német adóhatóság, vagy a svéd hírügynökség számítógépes rendszerét is.

„Oroszország nem hajt végre hekkertámadásokat” – tagadott Putyin szóvivője telefonon a Reutersnek.

Az Egyesült Államok az állami hekkerprogramnál komolyabb vádat is felhozott az oroszok ellen. Az amerikai védelmi miniszter szerint vizsgálják, hogy az oroszok közvetlenül az iszlamistáknak adnak fegyvereket a NATO elleni harchoz, például Afganisztánban a táliboknak.

„Úgy tűnik, az oroszok stratégiai ellenfeleinkké akarnak válni a lehető legtöbb területen. Ezekben a kérdésekben ahol lehet, diplomáciai megoldásra kell törekednünk. Azokban az esetekben viszont, amikor az oroszok nyíltan megszegik a nemzetközi jogot, például kétségbe vonják egy másik ország függetlenségét és fegyvereket szállítanak az ottani szakadároknak, mi szembe fogunk szállni velük” – mondta Trump védelmi minisztere, James Mattis.

Biztonsági felmérések alapján magyar szakértők szerint egyébként az oroszok a magyar honvédség levelezőrendszeréhez is megpróbáltak hozzáférést szerezni 2014-ben, de ez akkor még nem sikerült nekik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!