2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Újabb észak-koreai rakétakísérlet, ezúttal sikeres

2017. május 22., hétfő 07:59, frissítve: hétfő 12:02

Sikeres kísérletet hajtott végre Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával – jelentette be az észak-koreai hírügynökség. A KCNA tudósítása szerint Kim Dzsongun diktátor is megszemlélte az új típusú rakéta kilövését, sőt a parancsot is maga adta ki a kilövésre. Észak-Korea vasárnap lőtte ki a rakétát az ország közepén található Pukcsang közeléből. Egy héttel korábban egy másik rakétával kísérletezett.

Szöul a folyamatos provokációk azonnali befejezésére szólította fel Phenjant.

Csho Dzsunhjuk, a dél-koreai külügyi minisztérium szóvivője szerint az ismétlődő észak-koreai provokáció a kormányuk és a nemzetközi közösség elvárasaival, valamint a koreai félsziget béketörekvéseivel ment szembe. A szöuli kormány erősen ellenzi ezt a „felelőtlen és gátlástalan” magatartást.

A védelmi minisztérium szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderítsék, mennyit fejlődött a phenjani rakétaprogram. Roh Dzsecson szóvivő ismertette: a dél-koreai és az amerikai szolgálatok úgy vélik, hogy Észak-Korea nagyszámú és fontos adatot gyűjtött a rakétatechnológiája megbízhatóságáról, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy meghatározzák, Phenjan elsajátította-e a rakéta-robbanófej visszahelyezésének technológiáját.

Az egyesítési minisztérium kemény válaszlépéséket, ugyanakkor a civilek közötti kapcsolatok tekintetében rugalmasságot ígér. A tárca szóvivője, Li Dukheng szerint a Koreai-félsziget stabilitását figyelembe véve a dél és észak közötti kapcsolatok megtörése nem kívánt esemény lenne. „Ezért rugalmasak leszünk az olyan fontos kérdések tekintetében, mint a személycserék, a nemzetközi közösség által hozott szankciók határain belül” – mondta.

A japán miniszterelnök tárgyalni óhajt az olaszországi G7-csúcson az észak-koreai kérdésről. Abe Sinzó azt szeretné, ha a G7 világos üzenetet küldene Észak-Koreának.

Az amerikai külügyminiszter a gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás kiterjesztését irányozta elő Phenjan számára. Rex Tillerson reméli, hogy Phenjanban megértik az üzenetet, hogy a nukleáris fegyverprogramjukhoz vezető út nem a biztonsághoz és a növekedéshez vezet. „Arra kérjük őket, fejezzék be, mert amíg ezt nem teszik meg, addig nem változik semmi. Úgy vélem, hogy még a nyomásgyakorlási játszma elején vagyunk; úgy is fogalmazhatunk, hogy így reagálnak azokra a kényszerítésekre, amelyekkel most szembesülnek” – mondta a miniszter.

Egy héttel ezelőtt egy másik rakéta kilövésével is kísérletezett a kommunista ország. A nemzetközi közösség már több büntető intézkedést hozott az elzárkózó és elszigetelt diktatúra ellen kísérleti atomrobbantásai és ballisztikusrakéta-kísérletei miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!