2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Újabb ellentmondás a maláj gép ügyében

Az ukrán hadsereg kötelékébe tartozott az a rakéta, amellyel 2014 nyarán a Donyec-medence fölött lelőtték a maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállítóját - ezt állítja saját vizsgálatára hivatkozva az orosz hadsereg. Az ukrán kormány a bejelentést újabb orosz zavarkeltésnek nevezte, amellyel Moszkva embereinek bűntettét akarja leplezni.

  • Újabb ellentmondás a maláj gép ügyében

Az oroszok már nem cáfolják, hogy egy szovjet gyártmányú BUK rakétarendszer lőtte le a maláj gépet. Csak annyit állítanak, hogy a fegyverzet nem az orosz, hanem az ukrán hadsereg arzenáljához tartozott.

Az orosz hadsereg hétfői tájékoztatása szerint szakértőiknek sikerült a helyszínen talált roncsok alapján beazonosítani a rakéta fedélzeti számát, valamint a hajtómű és a fúvókablokk sorozatszámát, és ebből megállapították, hogy a fegyverzetet 1986-ban gyártották, majd az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban helyezték hadrendbe, a rakéta pedig a Szovjetunió széthullása után az ukrán hadseregnél maradt.

Az oroszok hamisítványnak nevezték azokat a videofelvételeket, amelyek az látszik, hogy a BUK típusú rakétarendszer Oroszországból Kelet-Ukrajnába szállítják.

„Elvárjuk, hogy a nemzetközi nyomozócsoport ezeket a bizonyítékokat is vegye figyelembe, és ne vonja kétségbe azok hitelességét. Egy dolog internetes videókra építeni egy nyomozást, és mennyivel fontosabb konkrét dokumentumokra” – fogalmazott az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az ukrán kormány újabb orosz dezinformációs kísérletnek nevezte a moszkvai bejelentést. „Először azzal jöttek, hogy volt egy spanyol légiirányító, aztán egy ukrán harci gép, majd repülőgépről kilőhető rakéta, végül olyan ukrán gép, amely egy katonai repülőtérről szállt fel. Ezeknek a hazugságoknak egyetlen céljuk volt,hogy eltereljék a figyelmet a valódi felelősökről” – jelentette ki az ukrán biztonsági tanács elnöke.

A májusban lezárult hivatalos nemzetközi vizsgálat bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a gépet BUK típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőtték le, a fegyverzet egy orosz légvédelmi dandárhoz tartozott, és kurszki állomáshelyéről szállították át Kelet-Ukrajnába, a orosz-barát szakadárok ellenőrizte területre. Ezt követően a holland és az ausztrál kormány jelezte: jogi lépéseket tesznek Moszkva közvetlen felelősségének megállapítására.

A maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállítója 2014 júliusában zuhant le a Donyec-medence fölött, a fedélzeten tartózkodó 298 utas, valamint a legénység azonnal életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!