Nemzetközi lapszemle

Újabb barátokat veszített Orbán

SZA, 2017. május 18., csütörtök 07:26, frissítve: csütörtök 10:01
A Fidesszel mostanra bajor szövetségesei is szembefordultak.

A zsidókat is megosztja a magyar kormány Soros György-ellenes propagandája – tudósít a Forward magazin. Elemzése szerint maga Orbán Viktor és a kormánya nem közvetlenül antiszemita, viszont semmit nem tesz az ellen, hogy a Soros-ellenes kampánynak antiszemita felhangjai legyenek a szélsőjobboldalon. Ráadásul akár a menekültek, akár Brüsszel, akár Soros esetében a bűnbakkeresés a második világháborús időszakra emlékeztet.

A Soros-ellenes kampánnyal foglalkozik a Japan Times is. Az általuk megkérdezett szakértő azt mondja, a magyar kormány boszorkányüldözése a szélsőjobbos autoriter rezsimek propagandáját idézi. Sorost az amerikai jobboldal is sokszor támadja agresszív globalizmusa miatt, de Magyarországon inkább azért népszerűtlen, mert a társadalom szélén élő csoportokat támogatja, például a cigányokat, a fogyatékkal élőket – magyarázza a japán lap.

Végre tiszta jelet küld az Európai Parlament Orbánnak – értelmezi a Tagesschau az európai parlamenti szavazást Magyarországról. A néppárt bajor frakcióvezetőjét idézi, aki egyébként a Fidesz szövetségese volt az elmúlt hónapokban is. Manfred Weber azt mondja, Orbánnak épp elég ideje volt már cselekedni, ezért időszerű a parlamenti fellépés, de a hetes cikkely leghatározottabb eszközét, a szavazati jog megvonását nem vetné még be a magyar kormány ellen.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés