2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Új szankciók esetén Irán újrakezdi a nukleáris porgramot

Hír TV

2018. április 25., szerda 14:07

Új alkut szeretne a francia és az amerikai elnök Iránnal, hogy ne kelljen felmondani az előző, 3 éves megállapodást. Donald Trump szerint a 2015-ös megállapodás hibája, hogy csak az atomprogram kérdését rendezte, a rakétateszteket és Irán környező országokban vívott háborúit nem. Irán szerint ha Amerika újra szankciókat vezet be, akkor Teheránban újrakezdik a nukleáris programot.

Illusztris vendégsereggel fogadta a francia elnöki párt Donald Trump és felesége a Fehér Házban. Macronékon kívül a meghívottak között voltak amerikai olimpikonok, az Apple és a Nemzetközi Valutaalap elnöke és Henry Kissinger volt külügyminiszter is. Ez volt Trump elnökségének első ilyen vacsorája.

„Nagy büszkeséggel fogadom a francia delegációt, az első hivatalos állami vacsoránkon. Ünnepeljük együtt 2 és fél évszázad kiváló amerikai-francia kapcsolatait” - hangzott Trump köszöntője.

Az amerikai elnök nem titkolta francia-rajongását. A nap elején Macront puszival fogadta, aztán a közös fotón is bohóckodott vele: lesöprögette a francia elnök zakóját, hogy még elegánsabb legyen. A francia-amerikai kapcsolatok viszont valójában nem túl jók. A két ország nem ért egyet a klímaváltozás elleni harcban, az európai-amerikai szabadkereskedelemben és a szíriai rendezés forgatókönyvében sem.

A mostani látogatás fő témája egy másik vitás téma, Irán volt. A perzsa ország elleni szankciókat 2015-ben oldotta fel Amerika. A franciák azóta a legnagyobb befektetők között van Iránban. Most Trump felrúgná az Obama-féle megállapodást és új szankciókat vezetne be. 

„Tudják az emberek, mit gondolok az iráni alkuról. Szörnyű alku volt. 1,8 milliárd dollár készpénzt adtunk Iránnak, csak úgy, miközben a rakétaprogramot nem állították le, csak a nukleáris kísérleteket. Az is látszik, hogy manapság Irán ott van a környék minden háborújában, Oroszországgal együtt” – mondta Trump.

A francia javaslat szerint nem az előző megállapodást kell felmondani, hanem kötni kell egy újat, ami az atomprogram mellett a rakétateszteket is korlátozná.

„Az iráni kérdéssel kapcsolatban egyetértettünk Trump elnök úrral, hogy egy új megközelítésre van szükség. 4 területet kell tisztázni: a rövid és a hosszútávú atomprogramot, a rakétaprogramot, valamint Irán szerepét a környező háborúkban. Ez utóbbitól a szíriai harcok kimenetele is függ, ezért elengedhetetlen, hogy szó legyen róla a tárgyalásokon” - mondta Macron.

Az iráni nemzetbiztonsági tanács elnöke szerint, ha Amerika újra szankciókat vezet be, a perzsa ország kilép a fegyver-leszerelési programokból és újrakezdi az atomprogramját is.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!