2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Új pártja élén indul Strache a bécsi önkormányzati választásokon

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Bécsben, az induló pártok között van a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke vezette tömörülés is.

  • Új pártja élén indul Strache a bécsi önkormányzati választásokon

A közvélemény-kutatások szerint nem biztos, hogy a korrupciós vádak miatt tavaly májusban lemondott Strache Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű pártja eléri az öt százalékos küszöböt.

Thomas Hofer politikai elemző úgy vélte, ha Strache vasárnap nem tudja megszerezni a szükséges voksokat, nem lesz képes egyhamar visszatérni az osztrák politikai életbe.

A Team HC Strache elődje, a Szövetség Ausztriáért 2019 decemberében alakult meg, alapítói az Osztrák Szabadságpárt frakciójának egykori tagjai. Strache február végén jelentette be, hogy csatlakozik a párthoz.

Az előző választásokon a mintegy kétmilliós Bécsben mintegy 31 százalék szavazott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelyet akkor Strache vezetett, az FPÖ ezzel másodikként végzett a Michael Ludwig vezette szociáldemokraták (SPÖ) mögött.

Noha sokak szerint Bécs városvezetése túl lassan reagált az elmúlt hetek során megugrott koronavírus-fertőzésekre, közvélemény-kutatók nem zárták ki a szociáldemokratáknak az előzőnél is nagyobb győzelmét sem.

Strache tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache leköszönt az FPÖ-ben viselt pártelnöki tisztségéről is, a párt pedig decemberben kizárta soraiból. A botrányt követően felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!