2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Új miniszterelnöke van Katalóniának

2016. január 11., hétfő 13:19

Megválasztották Katalónia új elnökét, a politikus három évtizeden át újságíróként dolgozott. Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök azt mondta: Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól, mert az törvény- és alkotmányellenes.

Még szombaton meghozta döntését Katalónia függetlenségpárti elnöke. Artus Mas jelezte, hogy félreáll és nem indul újra a választáson. A spanyol tartományban több mint három hónapja nem tudott megalakulni az új kormány. A parlament egyik pártja sem támogatta ugyanis Artur Mas újraválasztását. „Ellépek oldalra. Nem jelöltetem magam a szeptember 27-ei választások után. Nem jelöltetem magam újra a katalán elnökségért” – mondta Artur Mas katalán elnök.

A barcelonai parlamentben 11 órán keresztül vitatkoztak Artur Mas utódjának személyéről. Bár a távozásról a leköszönő elnök döntött, elhatározását át kellett vinnie a parlamenten is. Ez nem volt könnyű feladat, miután a függetlenségpárti politikai tömörülések között törés alakult ki. „Megtartani a beiktatást, de nem megtartani a törvényhozást értelmetlen lenne. Folytatjuk a tárgyalásokat addig, amíg megállapodásra nem jutunk, egy jó megállapodásra” – fogalmazott Carles Puigdemont elnökjelölt.

A függetlenségpártiak tervei szerint a következő 18 hónapban a katalán hatóságok elfogadják a saját alkotmányukat és megkezdik felépíteni intézményrendszerüket, a hadsereget, a jegybankot és a bíróságokat. Az elnökjelölt végül 70 támogató voksot kapott, ellene 63-an szavaztak, két képviselő pedig tartózkodott. Az új elnök szerint soha nem volt ennyire közel Katalónia függetlensége mint most. „Sok támogatója van a függetlenségnek, ez igaz. Sokkal több, mint amennyien korábban voltak. Több, mint 20 évvel ezelőtt. A jelen helyzetben a teljes demokratikus legitimációt kell elnyernünk, de szükségünk van több támogatóra, erre szólítok fel mindenkit” – nyilatkozta Carles Puigdemont elnökjelölt.

Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Carles Puigdemont elnökjelölti beszédére. Mind mondta, felkészültek a válaszlépésekre, ha az új katalán elnök és kormánya megsértené a törvényeket és az alkotmányt. „A kormány nem enged egyetlen olyan dolgot sem életbe lépni, ami ellentétes az egységgel és a szuverenitással, ami a törvények és a bírósági döntések ellen szól. Spanyolország szabad és európai ország, egy konszolidált és fejlett demokrácia, felnőtt társadalma egyenlő és szabad polgárokból áll. A saját erőnkből értük ezt el és meg is őrizzük az összes jó dolgot, amelyet együtt értünk el. Ezért is nem engedem, hogy bárki is korlátlan hatalommal ruházza fel magát, ami irányíthatatlan, és jogot, demokráciát sért” – szögezte le Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök.

A szavazásra mindössze két órával azelőtt került sor, hogy az elnökválasztás törvényi határideje lejárt volna és emiatt új választásokat kellett volna kiírni Katalóniában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!